Internationalt

Nordisk samarbejde hjælper a-kassemedlemmer

AK-Samvirke har netop været vært for 14 repræsentanter fra en række nordiske a-kasser og samarbejdsorganisationer. Formålet med den type seminarer er, at det bliver nemmere for både a-kasser og deres medlemmer, når man flytter til at andet land og f.eks. skal have dagpenge.

Hvordan slipper en svensker for en masse dagpengebøvl, hvis hun vil flytte til Danmark? Det lyder måske som starten på en dårlig vittighed, men det er et yderst reelt spørgsmål, når man vil flytte til et andet land og f.eks. er på dagpenge eller blot ønsker at arbejde.

AK-Samvirke har netop været vært for et seminar, hvor repræsentanter fra svenske, norske, finske og færøske a-kasser og deres organisationer deltog. Seminaret finder sted én gang om året.

Påvirker reglerne

Michael Rosenby, fra AK-Samvirke forklarer, hvad formålet med mødet er:

”Det er, at vi varetager borgernes interesser og muligheder for at kunne rejse og arbejde i de andre nordiske lande,” siger Michael Rosenby og uddyber med et konkret eksempel:

”Det handler for eksempel om, hvad sker der, hvis jeg bosætter mig i et andet land og mister mit arbejde, eller hvis man bliver gravid? Hvad sker der så? Her forsøger vi sammen og på tværs af landegrænser at påvirke og ændre reglerne, så det bliver så nemt for den enkelte borger, som muligt.”

Vi dykker ned i alt det praktiske og gennemgår helt håndgribelige problemer, som skal løses. Samtidig indstiller vi ændringsforslag til de regler, som vi mener, kan gøre det lettere for borgerne i Norden at bosætte sig og arbejde i et andet land
Ingmar Jørgensen, AK-Samvirke

 

Bedre information til de ledige

Anette Ben Naceur fra den svenske a-kasse SHA deltog også i seminaret. Hun mener, at møderne har stor betydning for både a-kasserne og deres medlemmer, fordi møderne giver en grundlæggende indsigt i de forskellige dagpengesystemer i de nordiske lande og en forståelse for de udfordringer, hvert land står med:

”Resultatet er, at vi bliver bedre til at informere a-kassemedlemmerne, så de kan forberede sig, hvis de flytter fra ét land til et andet. Det bliver også lettere for a-kasserne at vejlede medlemmerne. Så vores arbejde kommer helt klart både a-kasserne og medlemmerne til gode.”

Personlige relationer vigtige for samarbejdet

Tom Ove Andersen fra NAV, som er den nationale instans, der udbetaler alle sociale ydelser i Norge, fortæller, at man fra norsk side er meget interesserede i samarbejdet mellem de nordiske lande:

”Vi er jo ikke medlem af EU, så de her møder er utrolig nyttige for os, fordi de er med til at skabe en fælles forståelse. Og så skal man ikke undervurdere de personlige bånd som bliver knyttet. Vi får jo sat nogle ansigter på, og det betyder, at det bliver meget nemmere, når jeg kan ringe til Maritta i Finland eller Ulrika i Sverige, hvis jeg har en problemstilling, jeg gerne vil drøfte.”

Konkret og målrettet arbejde

Chefkonsulent i AK-Samvirke, Ingmar Jørgensen er enig og supplerer:

”Det er ansigt til ansigt, at vi kan få tingene til at ske. Og så er formen ikke specielt højtflyvende – tværtimod. Vi dykker ned i alt det praktiske og gennemgår helt håndgribelige problemer, som skal løses. Samtidig indstiller vi ændringsforslag til de regler, som vi mener, kan gøre det lettere for borgerne i Norden at bosætte sig og arbejde i et andet land.”

 

Emne