Rådighed

Mange sanktioner ikke lig høj kvalitet

A-kasserne skal skærpe deres rådighedsadministration, fordi antallet af sanktioner i kommunerne er meget højere end i a-kasserne, lyder det fra KL. Mange sanktioner er ikke i sig selv noget kvalitetsstempel, mener AK-Samvirke.

Hammer

Formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard, udtaler i en pressemeddelelse, at a-kasserne skal skærpe deres rådighedsadministration.

Hans argument er, at kommunerne uddeler ti gange så mange rådighedssanktioner som a-kasserne.

Mange sanktioner er ikke nødvendigvis udtryk for kvalitet

Men den argumentation holder ikke, mener Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke:

”Det virker som om, at KL ser et højt antal sanktioner som et udtryk for kvalitet i de kommunale jobcentres indsats. Men i mine øjne handler det ikke bare om at uddele flest mulige sanktioner, men i højere grad om, at man vejleder ordentligt og forståeligt, og at man træffer saglige og rigtige afgørelser,” siger Verner Sand Kirk og pointerer:

”A-kasserne har over 100 års erfaring i at vejlede medlemmerne og oplyse dem om, hvad de må, og hvad de ikke må. Det høje antal sanktioner, som kommunerne uddeler, kan ligeså godt være udtryk for, at de ledige ikke bliver vejledt godt nok om deres rettidigheder og pligter, eller det kan skyldes vilkårlighed og forkert sagsbehandling,” mener Verner Sand Kirk.

A-kasserne er således gode til at foretage den samlede skønsmæssige vurdering af, om de ledige har søgt tilstrækkeligt, kontinuerligt og seriøst
Pensionsstyrelsens rapport om a-kassernes rådighedstilsyn, 2010

 

 

Bemærkelsesværdig høj fejlprocent

Flere undersøgelser og rapporter peger på, at kommunerne træffer forkerte afgørelser, når de sanktionerer og f.eks. tager kontanthjælpen fra de ledige.

En ny undersøgelse fra Statsforvaltningen Midtjylland viser blandt andet, at 95 procent af kommunernes afgørelser på kontanthjælpsområdet ville være blevet ændret eller hjemvist, hvis borgerne klagede. I undersøgelsen indgår 80 sager, som er udtaget ved stikprøve, men kun i fire af sagerne har kommunerne truffet en korrekt afgørelse.

Tilsynsrapporter bekræfter billedet

Det understøttes af den seneste rådighedstilsynsrapport fra 2010, om jobcentrenes rådighedsvurderinger i sager om arbejdsmarkedsparate personer der modtager kontanthjælp. Den viser, at der var fejl i 27 procent af jobcentrenes rådighedsvurderinger.

Til sammenligning viser den tilsvarende rapport for a-kassernes rådighedstilsyn, at fejlprocenten i a-kassernes rådighedsvurderinger er på 2 procent.

Et godt eksempel på hvor få fejl a-kasserne laver er, at det tidligere udvidede rådighedstilsyn, hvor tilsynsmyndigheden tjekkede alle afslag på og ophør med arbejde og tilbud, samt alle udeblivelser fra samtaler, blev opgivet, fordi man faktisk ikke kunne finde fejl i en udstrækning, så det kunne begrunde den voldsomme indsats.

Emne