Dimittender

Ministeren skal handle på dimittendsagen nu

Over 2000 studerende kan ikke få de dagpenge, de havde regnet med på grund af en ny fortolkning af regler, som gør op med en mangeårig praksis. Beskæftigelsesministeren skyder problemet til hjørne.

Torben Poulsen

Over 2.000 studerende kan ikke få de dagpenge, de havde regnet med, når de er færdige med deres uddannelse.

Årsagen er, at Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring (CKA), har slået fast, at man ikke kan sidestille 18 måneders uddannelse med en uddannelse på tre halvårlige semestre.

Det rammer de studerende, som tager korte uddannelser. De kan nu ikke længere få dagpenge, hvis deres uddannelse er normeret til tre halvårlige semestre og kun har varet f.eks. 17 måneder og 14 dage i stedet for 18 måneder eller mere.

Ofte ligger årsagen til, at uddannelsen har varet mindre end 18 måneder i, hvornår det er muligt at komme til eksamen.

Vi kunne da godt ønske os et klart svar på, hvordan a-kasserne skal administrere, når reglerne nu siger ét, mens klageinstanserne siger noget andet.
Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke

 

 

A-kasserne følger lovgivningen

Hidtil har a-kasserne administreret efter en gældende bekendtgørelse, hvor der står, at uddannelsen enten skal have ”en varighed på mindst 18 måneder eller 3 halvårlige semestre”.

Og de har administreret efter en tidligere fortolkning i CKA om, at man godt kan få dagpenge, selv om en uddannelse ikke har varet præcis 18 måneder. Men den fortolkning har man nu pludselig ændret.

Den 23. september var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen indkaldt til åbent samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg om sagen.

På samrådet afviste ministeren at gå ind i sagen. Samtidig afviste ministeren at tage skridt til at ændre reglerne, før dagpengekommissionen har offentliggjort sin rapport.

Vi har brug for løsning nu

AK-Samvirkes formand, Torben Poulsen, kalder ministerens reaktion på sagen for bemærkelsesværdig og ærgerlig:

”Vi anerkender naturligvis det klagesystem, vi har. Men når det er sagt, står vi og a-kasserne tilbage med en stor underen over, at man pludselig ændrer en mangeårig praksis og helt tilsidesætter, hvad der står i en gældende bekendtgørelse. Og vi kunne da godt ønske os et klart svar på, hvordan a-kasserne skal administrere, når reglerne nu siger ét, mens klageinstanserne siger noget andet,” siger Torben Poulsen og fortsætter:

”Lige nu er det næsten umuligt for a-kasserne at vejlede en meget stor gruppe medlemmer om, hvad deres rettigheder er. Hvordan er de mennesker stillet, som får et nej til dagpenge som følge af sagen? Vil man give dem rettigheder med tilbagevirkende kraft, hvis man om nogle måneder retter op? Vi ved det ikke.”

Torben Poulsen påpeger også, at sagen desværre er med til at skabe ny utryghed om dagpengesystemet:

”Sagen er ærgerlig, og endnu mere ærgerligt er det, at ministeren nu har haft flere muligheder for at rette op og genskabe trygheden, uden at der er sket noget. Jeg kan desværre blot konstatere, at ministeren ikke ønsker at handle, så vi kan få løst problemet.”