Dagpengekommission

AK-Samvirke: Vi går konstruktivt og kritisk ind i debatten om et nyt dagpengesystem

AK-Samvirke læser nu dagpengekommissionens anbefalinger konstruktivt og kritisk igennem med et ønske om, at de peger i retning af et nyt, administrerbart og attraktivt dagpengesystem, hvor færre falder ud og flere vil forsikre sig.

Folketingssalen

Dagpengekommissionen har offentliggjort sin rapport med forslag til et nyt dagpengesystem. I AK-Samvirke ser man nu nærmere på, om forslagene flugter med de forventninger, a-kasserne har til et nyt dagpengesystem. I en kommentar til rapporten siger formand for AK-Samvirke, Torben Poulsen:

”Vi ved, at det ofte er detaljen, der gør forskellen. Derfor vil vi nu gå dagpengekommissionens rapport grundigt igennem, inden vi konkluderer på rapportens mange elementer,” siger han og fortsætter:

”Det er positivt, at rapporten indeholder forslag til, hvordan det kan blive muligt at optjene en forlænget dagpengeret på baggrund af småjob og kortvarige ansættelser.”

Torben Poulsen håber, at de kommende politiske forhandlinger hurtigt fører til et resultat, så langt færre mister dagpengeretten. Aktuelt kan det konstateres, at godt 1.000 ledige hver måned mister dagpengeretten.

Hvad hvis forudsætningerne igen ikke holder?

En af grundene til, at dagpengereformen har haft meget voldsommere konsekvenser end tilsigtet, er, at de beregninger, forudsætninger og adfærdsantagelser, som lå til grund for reformen, var helt forkerte. Belært af de konsekvenser, det har fået for tilliden og trygheden på arbejdsmarkedsområdet, opfordrer Torben Poulsen til, at man i en kommende politisk aftale forholder sig til, hvad man vil gøre, hvis forudsætningerne endnu en gang viser sig at være forkerte:

”Forudsætningerne og antagelserne om effekten af dagpengereformen ramte jo helt ved siden af. Derfor vil det være en god idé, hvis man i en politisk aftale om et nyt system også forholder sig til, hvad der skal ske, hvis forudsætningerne igen rammer helt ved siden af, og ikke for alvor lever op til målet om at nedbringe antallet af personer, der mister dagpengeretten,” siger Torben Poulsen.

Det har været en forudsætning for kommissionens arbejde, at forslag til forbedringer i dagpengesystemet for dem som ellers mister dagpengeretten, skal finansieres ved, at man forringer andre steder i systemet. Og det kommer oven i de forringelser, der i forvejen ligger i den seneste skattereform.

”Hvis der gennem blandt andet karensdage skæres yderligere ud over de forringelser, som i forvejen er indbygget i skattereformen fra 2012, er der risiko for, at folk vælger a-kassen fra. Det så vi i Sverige fra omkring 2007 og 2008, hvor a-kasserne mistede 500.000 medlemmer, fordi man satte kontingenterne kraftigt op og forringede ydelserne. Det har svenskerne nu fortrudt, og de har igen sat kontingentet ned og dagpengene op,” siger Torben Poulsen.

Nye regler skal være til at administrere

Torben Poulsen mener, at det er positivt, at kommissionen gennem grundlæggende ændringer ønsker, at systemet generelt skal moderniseres og være nemmere at administrere. Han siger:

”Vi kvitterer for, at der lægges op til regler, der i højere grad er i overensstemmelse med et moderne arbejdsmarked, og som kan administreres lettere ved at bruge registeroplysninger og digital sagsbehandling. Men vi kan også umiddelbart konstatere, at der er elementer, der kan blive svære at administrere. Der er brug for en kraftig regelforenkling og modernisering af dagpengesystemet, så reglerne passer til nutidens arbejdsmarked, og er gennemskuelige og forståelige. Det vil betyde, at a-kasserne kan bruge mindre tid og færre penge på administration og dermed frigøre midler og ressourcer til bedre at hjælpe de ledige med at komme i arbejde.”

Derfor vil AK-Samvirke og a-kasserne vil nu gå konstruktivt ind som sparringspartner og bidrager gerne med konkret viden i de kommende forhandlinger om et nyt dagpengesystem – og ikke mindst i den efterfølgende konkrete udmøntning af systemet.

Inden et helt nyt system sættes i værk, er det helt afgørende, at det er tænkt ordentligt igennem helt ned i detaljen, så det rent faktisk også bliver bedre og mere administrerbart. Det nye system skal komme de ledige til gode og det forudsætter, at der sikres den fornødne tid til at få udviklet de nødvendige it-systemer.

Emne