Efterløn

250.000 betaler stadig til efterlønsordningen

På trods af forringelser betaler 250.000 stadig til efterlønsordningen. Det er dog betydelig færre end tidligere. I 2011 var der over en million indbetalere til ordningen

Efterlønsordningen har eksisteret siden 1979. Gennem tiden har ordningen været genstand for stor politisk bevågenhed. Ofte med negative følger for selve ordningen. Således har man i ordningens tidlige år kunne modtage efterløn i helt op til syv år. I dag kan man få efterløn i tre år, hvis man vel og mærke er medlem af ordningen.

Derudover er det, man kan få udbetalt i efterløn, blevet forringet gennem tiden. Især pga. de skrappe modregningsregler for pensionsordninger, der er blevet indført de seneste år.

Dertil har medlemmer af ordningen af tre omgange kunne få de bidrag, de har betalt til ordningen, udbetalt skattefrit. Det kunne man i 2012, hvor flest benyttede sig af muligheden, og i 2018 samt 2022.
I 2022 var der lidt over 250.000 a-kassemedlemmer, der betaler til ordningen. I 2011 var det over 1 mio. medlemmer.

Efterlønnen er en nødventil

Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk er netop på grund af de nævnte forringelser af ordningen ikke overrasket over faldet i antallet af medlemmer i ordningen.

”Jeg har igennem en årrække kaldt efterlønsordningen for en nødventil på arbejdsmarkedet. Og det er fordi, den er blevet forringet så meget, at ydelsen nu er så lav, at man kun vil vælge den af nød. Tro mig – fordommene om, at det er rørige, golfspillende tandlæger, der er på efterløn, er meget langt fra virkeligheden,” siger Verner Sand Kirk og forklarer, at det primært er personer i de ældre aldersgrupper, der betaler til ordningen, mens meget få i de yngre årgange på arbejdsmarkedet har valgt at indbetale til efterlønnen.

”Men vi ved ikke, om betalerne primært gør det, fordi der er en økonomisk fordel i at gå efter beskæftigelsespræmien, eller om de faktisk påtænker at gå på efter løn. Vi har en fornemmelse af, at mange også stadig betaler, fordi seniorjobordningen giver tryghed, hvis man er så uheldig at miste dagpengeretten inden pensionsalderen. Men det er jo desværre den ordning, som regeringen nu vil afskaffe”.

Se tal opdelt på alder og a-kasserne her

Herunder viser den første figur antallet af medlemmer, der betaler til efterlønsordningen, mens den sidste figur viser andelen af a-kassemedlemmer, der betaler til ordningen.