Bøvl

Væk med (lidt) af bøvlet

46 initiativer er der kommet ud af Beskæftigelsesminister Inger Støjbergs "Væk med bøvlet, Inger" kampagne. Det er dog kun nogle af dem, som vedrører a-kasserne. AK-Samvirkes formand er tilfreds med de fleste af initiativerne, men savner større ambitioner fra ministerens side i arbejdet med at mindske bureaukrati og bøvl i dagpengesystemet.

Beskæftigelsesministeriet har i dag offentliggjort 46 initiativer, der ”skal fjerne bureaukrati i beskæftigelsesindsatsen”, som det hedder fra ministeriets side. AK-Samvirke har i høj grad været med til at præge processen og flere af de 30 forslag AK-Samvirke præsenterede for ministeren er med i ministerens udspil.

”Vi er tilfredse med ministerens udspil, men det er kun et lille skridt i den rigtige retning og jeg må indrømme, at vi havde forventet større ambitioner fra ministerens side. Når det er sagt, er vi glade for, at samtalerne med de ledige i a-kasserne i forbindelse med sygdom bliver afskaffet, og at de ledige heller ikke bliver kaldt til samtaler i a-kassen, hvis de f.eks. er på vej i job igen. Så vi ser det som, at vi er på vej til at komme af med lidt af det samtalecirkus, både a-kasserne og medlemmerne har været underlagt,” siger Morten Kaspersen, formand for AK-Samvirke.

Også på andre områder ser det ud til, at ministeren gør noget ved bøvlet. Det gælder f.eks. reglerne om seks ugers selvvalgt uddannelse, hvor a-kassernes administration af ordningen bliver gjort nemmere. Også forslaget om, at a-kasserne skal overtage udbetaling af dagpenge under kortere tids sygdom, er der tilfredshed med i AK-Samvirke.

Skal gå et spadestik dybere

I AK-Samvirke havde man gerne set, at ministeren havde taget flere end 9 af de 30 forslag AK-Samvirke havde fremlagt, og man konstaterer, at nogle af de forslag, som sparer staten for penge er med i modsætningen til de forslag, som koster lidt.

F.eks. undrer det Morten Kaspersen, at Beskæftigelsesminister Inger Støjberg ikke har gravet et spadestik dybere og taget fat dels reglerne om overskydende timer og arbejdsgiverbetalt dagpengegodtgørelse – de såkaldte g-dage:

”Vi havde set frem til at reglerne om overskydende timer og g-dage også havde været med i ministerens initiativpakke. De nuværende regler er en barriere for, at vi kan digitalisere området yderligere og konstruktivt kan benytte indkomstregisteret,” siger Morten Kaspersen og fortsætter:

”Reglerne om overskydende timer er meget bureaukratisk at administrere, og det kunne frigøre store ressourcer og tid som kunne bruges mere fornuftigt i a-kasserne, hvis reglerne blev afskaffet. Samtidig er det ærgerligt, at man ikke ændrer reglerne for g-dage nu, når man rent faktisk kan lave en fuldautomatisk udbetalingsmodel.”

Tungen skal holdes lige i munden når nye regler udmøntes

Morten Kaspersen opfordrer samtidig ministeren til at holde tunge lige i munden, når forslagene konkret skal udmøntes. Han mener, at der er mange eksempler på, at der er kommet grus i maskineriet i form af nyt bøvl, når gode intentioner skal omsættes til konkret handling:

”Nu er det vigtigt, at det gamle bøvl og bureaukrati ikke bare afløses af nyt bøvl og bureaukrati. Der er desværre mange eksempler på at gode idéer og initiativer bliver afsporet af dårlig implementering, når reglerne skal virkeliggøres. Det er vigtigt, at det ikke sker nu, for det er et rigtig godt initiativ ministeren har taget med kampagnen. Nu håber vi bare, at der snarligt kommer en runde to med nye initiativer, som kan mindske bøvlet yderligere,” pointerer Morten Kaspersen.