Medlemsskab

TV2: Danskerne tager ikke krisen alvorligt

Hver fjerde i arbejdsstyrken er ikke medlem af en a-kasse. Ifølge AK-Samvirke er en af årsagerne, at der fortsat er mange, som tror, de kan få kontanthjælp.

På trods af at krisen i over tre år har været på toppen af danskernes dagsorden, er andelen af arbejdsstyrken, der er medlem af en a-kasse ikke steget. Det skriver TV2 på deres hjemmeside. Det betyder, at knap 800.000 danskere har afskåret sig selv fra at få dagpenge, hvis de bliver arbejdsløse. Det får flere eksperter til at fremhæve, at danskerne ikke tager krisen alvorligt:

"Danskerne er godt klar over, at vi er i krise, men tallene er udtryk for, at man ikke relaterer krisen til ens egen situation. Mange vurderer ikke, at de selv er i farezonen for at miste deres job. Og dem, der er i farezonen, foretager en risikovurdering og tænker, at de sagtens kan forsørge sig selv i tilfælde af en fyreseddel," siger Stine Rasmussen, der er Ph.d.-studerende ved center for arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Virkeligheden er, at det er de færreste, der kan få kontanthjælp
Verner Sand Kirk

 

Mange tror, de kan få kontanthjælp

Ifølge Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, ligger der også en forklaring i at mange danskere fejlagtigt tror, at de kan få kontanthjælp, hvis de bliver fyret:

"Vi hører - og undersøgelser viser - at mange tror, at man bare kan få kontanthjælp. Men virkeligheden er, at det er de færreste, der kan få kontanthjælp. Hvis de f.eks. har en ægtefælle, der tjener penge, eller har en tilgængelig formue på 10.000 kroner, så får de ikke en rød reje. Så mange er virkelig på den, hvis de bliver arbejdsløse - det kommer som en overraskelse for rigtig mange," siger Verner Sand Kirk til TV2.

Svarer til kaskoforsikring - uden forsikring

Han opfordrer til, at man ændrer reglerne om, at man skal have betalt kontingent ét år til a-kassen, samtidig med at man skal have arbejdet 1924 timer, før man har optjent retten til dagpenge:

"Det svarer til, at man betaler kaskoforsikring på sin bil i et helt år uden at kunne få skader betalt gennem forsikringen, hvis man kører galt i dét år," siger Verner Sand Kirk til TV2 og foreslår, at man i stedet gradvist kan optjene rettigheden til at få dagpenge.

Flere ledige mænd end kvinder

Mens 77 procent af kvinderne i arbejdstyrken er medlem af en a-kasse, gælder det kun 69 procent af mændene.

"Kvinder er nu om stunder mere bevidste om risikoen for at blive ledig end mændene er - paradoksalt nok er ledigheden lige nu højst for mænd," slutter Verner Sand Kirk.

Kilde: tv2.dk