Ledighed

Rekordlavt antal ledige stillinger og langtidsledighed er giftig cocktail

Danmark står overfor en stor udfordring, hvis ikke antallet af ledige stillinger snart kommer i vejret. Vi risikerer at tabe værdifuld arbejdskraft på gulvet, vurderer AK-Samvirke. Samtidig kan en hurtig afvikling af efterlønsordningen betyde, at endnu flere danskere skal kæmpe om endnu færre job.

Ikke siden 2004 har antallet af ledige stillinger været så lavt som nu. De seneste tal fra Jobnet viser, at der i december 2010 kun var 12.816 ledige stillinger. AK-Samvirke advarer derfor nu om, at udviklingen kan blive en giftig cocktail for dansk økonomi.

”Det viser, at på trods af, at mange økonomer taler om, at opsvinget er på vej, ser det ikke ud til, at der endnu er kommet gang i hjulene, når vi ser på antallet af ledige stillinger. Samtidig stiger antallet af langtidsledige markant, og det udgør en farlig cocktail for dansk økonomi,” advarer Michel Klos, arbejdspolitisk konsulent i AK-Samvirke og uddyber:

”Vi ved fra bl.a. a-kasserne, at der er nogle mekanismer, som gør, at arbejdsgiverne tenderer til at fravælge ledige, som har været ledige i lang tid, fordi der er en misforstået opfattelse af, at ledige, som ikke kommer hurtigt i arbejde igen, selv er uden om det, er for besværlige eller for dårlige. Konsekvensen er, at vi risikerer, at miste vigtige kompetencer, som der vil blive brug for i fremtiden.”

Ingen plan fra regeringen

De seneste tal viser, at ledigheden ikke fortsætter opad, men ser ud til at stagnere omkring 165.000 ledige, svarende til over seks procent af arbejdsstyrken. Michel Klos vurderer dog, at antallet af ledige stillinger skal op i et helt andet leje end det nuværende, før det for alvor begynder at lysne for dansk økonomi.

Tallene er også interessante i den nuværende debat om efterlønnen. Hvis regeringens planer om at afskaffe efterlønnen i lyntempo bliver gennemført, risikerer man, at problemet bliver til en katastrofe:

”Regeringen har mig bekendt ikke fremlagt nogen plan for, hvad man vil gøre for, at arbejdsmarkedet i et blot nogenlunde fornuftigt tempo kan opsuge de titusindvis danskere, som skal ud og kæmpe om meget få job. Man risikerer derfor at puste til ilden, hvis ikke man tager problemet alvorligt,” slutter Michel Klos.

Stillinger i Jobnet - december måned fra 2004 til 2010  
År 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Stillinger 20.851 27.282 30.353 36.776 20.765 14.658 12.816
Kilde: AK-Samvirke på baggrund af datatræk fra Jobindsats      

 

Michel Klos, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Michel Klos

Chefkonsulent
20180553
Emne