Nyhed

Nye tal bekræfter: Ansvaret i starten af ledighedsperioden ligger godt hos a-kasserne

A-kassernes ledige medlemmer søger job i stor stil. Det fremgår af en ny opgørelse fra STAR. Tallene viser, at vi - sammen med vores ledige - har som topprioritet at få dem i job, siger formand for Danske A-kasser Torben Poulsen

Kvinde med bærbar computer

Mere end 85 procent af a-kassernes ledige medlemmer registrerede i september, at de søgte seks job eller flere den måned, og dermed indkasserede de en grøn smiley fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som følger og benchmarker jobsøgningen for både dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere.

- Tallene viser, at vi - sammen med vores ledige - har som topprioritet at få dem i job, siger formand for Danske A-kasser Torben Poulsen.

Han mener, at tallene understreger, at det er oplagt, at a-kasserne overtager ansvaret for de lediges kontaktforløb i opsigelsesperioden og i de første tre måneder af ledighedsperioden. Et ansvar som udvalgte a-kasser netop får i en forsøgsperiode, der begynder til sommer og løber fire år frem.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har oprettet en smileyordning, der inddeler henholdsvis dagpengemodtageres og jobparate kontanthjælpsmodtageres jobsøgning i tre kategorier: grøn, lysegrøn og rød, hvor den røde smiley gives, når en dagpenge- eller kontanthjælpsmodtager slet ikke har registreret nogen jobsøgning.

Tallene fra STAR viser, at knap 30 procent af kontanthjælpsmodtagerne slet ikke har registreret nogen jobsøgning i september – i nogle kommuner er det helt op til 80 procent, der ikke har registreret jobsøgning. For dagpengemodtagerne var det i samme måned kun 2,7 procent, der ikke havde registreret nogen jobsøgning. Det er a-kasserne, der står for at sikre, at dagpengemodtagerne søger job, og følger op på, om de registrerer deres jobsøgning.

- Vi er helt tæt på medlemmerne og deres brancher. Vi taler job, job og job med vores ledige – og stiller de krav, som man selvfølgelig skal stille til ledige, der modtager ydelser. Når der er nogle, som slet ikke har registreret jobsøgning, er det oftest fordi, de meget hurtigt er i job igen. Og ellers tager a-kasserne fat i de ledige og følger op fra sag til sag, siger Torben Poulsen og fortsætter:

- Med den kommende forsøgsordning kommer a-kasserne endnu tættere på deres ledige – og kan gøre endnu mere for at få dem hurtigt tilbage i arbejde. Vi har vist, at vi er gode til at få vores ledige til at søge job. Tallene taler deres tydelige sprog. Nu vil vi vise, at vi også er gode til at få dem i job ved at tage ansvaret for de ledige i den første tid af ledighedsforløbet.

Se mere om jobsøgning blandt kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere hos STAR