Dagpengereform

Ny prognose vækker bekymring hos a-kasserne

Flere a-kasser ser med stor alvor på, at antallet af ledige, som risikerer at miste dagpengeretten, stiger meget kraftigt 1. januar næste år. A-kasserne vurderer, at der er brug for politisk handlen nu.

En ny prognose, som AK-Samvirke har offentliggjort, fortæller, at det store antal ledige, som hver måned ville have mistet dagpengeretten, har stabiliseret sig på ca. 2.400 ledige.

Det svarer til næsten 29.000 ledige, som hvert år ville have mistet dagpengene, hvis dagpengereformen havde været gældende. Selv hvis man tager højde for, at en tredjedel vil finde job eller komme i uddannelse, vil der stedig være 19.000 ledige, som vil miste dagpengene hvert år.

AK-Samvirke har talt med Keith Fobian, direktør i DANA, Niels Sørensen, politisk ansvarlig hovedkasserer i NNF og Henriette Becker, direktør i BUPL, om hvilke konsekvenser, det vil have for a-kasserne.

1. Hvad tror du konsekvensen bliver af dagpengereformen – hvad vil I som a-kasse opleve der sker?

Henriette Becker: "Konsekvensen bliver, at flere medlemmer vil miste deres forsørgelsesgrundlag. En yderligere udfordring er, at genoptjeningsretten er fordoblet. Vores medlemmer skal derfor arbejde 1924 timer årligt for igen at blive dagpengeberettiget."

Niels Sørensen: "Vi vil miste en del medlemmer, da de går fra medlemmer hos os, til at være klienter i det sociale system. Det bliver en ganske en alvorlig affære. Teorien om, at “hvis folk har det ringe nok, skal de nok komme i arbejde” er ynkelig, og jeg tror ikke, det hjælper de ledige overhovedet."

Keith Fobian: "Konsekvensen er, at nogle ledige vil melde sig ud af a-kassen, når de opdager, at de ikke længere er dagpengeberettiget. En anden konsekvens er, at der fra de ledige kan komme en kritik mod systemet, som desværre vil blive rettet mod a-kassen."

2. Hvad bliver den største opgave for jeres a-kasse, når dagpengereformen er fuldt implementeret den 1. januar 2013?

Henriette Becker: "Den største opgave bliver at skaffe arbejde til de medlemmer, som er ved at miste dagpengeretten."

Niels Sørensen: "Vi får en stor opgave med at tage hånd om vores nervøse medlemmer. Vi skal have særligt fokus på den udsatte gruppe, som er i fare for miste dagpengene. Men den helt store udfordring er, at der jo ikke er noget arbejde til dem."

Keith Fobian: "Vi får en stor opgave i forhold til information og vejledning overfor de ledige. De har brug for hjælp - f.eks. i forhold til deres rettigheder og hvilke muligheder, de har."

3. Hvad mener du, der bør gøres for at afbøde konsekvenserne af dagpengereformen?

Henriette Becker: "Der er brug for en politisk beslutning om at få sat genoptjeningskravet ned igen. Mange af vores medlemmer er i deltidsstillinger og vikariater, så det er meget sværere for dem at blive dagpengeberettiget igen."

Niels Sørensen: "Der skal findes beskæftigelse til de ledige, men hvis der skal gøres noget særligt, skal der en politisk beslutning til, hvor genoptjeningskravet sættes ned til 962 timer igen."

Keith Fobian: ”Politikerne skal sætte økonomi af til a-kasserne, så vi kan føre initiativer ud i livet, som kan skabe tro, lyst og mod på at komme i arbejde. I Dana vil vi meget gerne gennemføre de kurser og den én-til-én coaching og træning, der skal forberede, at de »tunge« ledige kommer i gang igen. Vi vil også gerne hjælpe dem med at finde jobs, men det er særdeles krævende. Derfor mener jeg, der skal følge penge med.”

4. Hvad gør I med de medlemmer, som I kan se, er ved at miste dagpengeretten?

Henriette Becker: "Vi skal have en tæt kontakt til de medlemmer, som er ude på kanten. Vi skal udnytte vores muligheder for jobformidling og f.eks. bruge jobrotation til dimittenderne. Vi skal også skærpe vores arbejdsmarkedsprofil, da vi som faglig afgrænset a-kasse, har specifikke kompetencer inden for vores fagområde."

Niels Sørensen: "Vores lokale afdelinger har specifikt kendskab til virksomhederne i området og a-kasserne kan hjælpe de ledige ind i det netværk. Vi skal snakke med dem og undersøge deres muligheder, men vi er da nervøse for omfanget simpelthen bliver for stort."

Keith Fobian: "Vi vil satse på individuel vejledning ud fra den enkeltes situation. Hans eller hendes ønsker og behov og vække lysten og troen på at få et job igen. Vi vil desuden give sparring til, hvordan de ledige kan bruge deres netværk, give dem ansøgningsvejledning og øvelse i jobsamtaler."