Coronakrisen, Ledighed

Ny dagpengeaftale kan ikke stå alene

Antallet af langtidsledige i a-kasserne er steget med ca. 50 procent siden samme tidspunkt sidste år. Derfor mener DAK-formand Eva Obdrup, at den nye politiske aftale med to måneders ekstra dagpenge falder på et tørt sted. Men hun havde håbet på et stop af dagpengeuret. Nu opfordrer hun til endnu mere fokus på de langtidsledige i både a-kasser og jobcentre

Mand med tomme lommer

Ny politisk aftale om at forlænge og udvide de eksisterende coronahjælpepakker indeholder også en hjælp til de ledige a-kassemedlemmer, der mister dagpengeretten i perioden fra 1. november 2020 og et år frem. Den gruppe af ledige får automatisk to måneders ekstra dagpengeret.

Håndsrækningen til de ledige falder ifølge Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser, på et tørt sted.
 
”Den ekstra hjælp er meget nødvendig, og vi er naturligvis glade for, at politikerne har tænkt på de ledige, der helt står til at miste dagpengene. Men jeg er også nødt til at sige, at jeg havde håbet på mere hjælp. Jeg havde håbet, at dagpengeuret var blevet sat på pause for alle ledige. De ekstra måneders dagpenge kan ikke stå alene. Det kan vi blandt andet se på den måde som ledighedstallene udvikler sig,” siger Eva Obdrup og henviser til et nyt ledighedsnotat, som Danske A-kasser har udarbejdet.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Notatet viser, at ledigheden generelt er stagnerende, men at netop gruppen af langtidsledige er kraftigt stigende (se Figur B fra ledighedsnotatet). Langtidsledige defineres her som ledige dagpengemodtagere, der har været ledige/aktiverede i minimum 80 pct. af tiden inden for de seneste 52 uger.

I august i år var der 23.761 langtidsledige i a-kasserne. Sidste år på samme tid var antallet 15.788. Det er en stigning på ca. 50 procent. Og ifølge Eva Obdrup er det typisk sådan, at det er de nyledige, der står først i køen til de jobåbninger, der kommer, mens de langtidsledige oftest må se jobbene gå til nogle andre.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

”Vi kan desværre se, at der kommer flere af netop de langtidsledige, så for mange af dem vil de to måneders ekstra dagpenge desværre kun betyde, at pinen i form af en tilværelse uden dagpenge bliver udskudt lidt. Vi har i forvejen meget fokus på denne gruppe i a-kassebranchen, men jeg vil alligevel gerne opfordre alle a-kasser og jobcentre til at tage ekstra hånd om de medlemmer, der har stået længst tid i ledighedskøen. Vi må og skal have hjulpet dem hen til de jobåbninger, der trods alt er, for som jeg siger, så kan de to måneders ekstra dagpenge ikke stå alene, når udviklingen er, som den er,” siger Eva Obdrup, der understreger, at Danske A-kasser fortsat vil følge udviklingen meget nøje.