Efterløn

Ny bog: Efterlønsindgrebet gør mere skade end gavn

De samfundsøkonomiske gevinster ved tilbagetrækningsreformen er aldeles tvivlsomme. Samtidig medfører reformen mere alvorlige sociale konsekvenser, end partierne bag aftalen og tilhængere af reformen hidtil har påstået. Det dokumenterer forfatterne til en ny bog om tilbagetrækningsreformen.

I en helt ny bog fremlægger journalist Jacob Andersen og lektor, cand. polit. Nils Enrum en imponerende og overbevisende mængde fakta og analyser af tilbagetrækningsreformen, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti og De Radikale aftalte i maj 2011.

I ”Forkerte reformer giver ikke rigtig velfærd”, som bogen hedder, stiller de to forfattere alvorlige spørgsmålstegn ved og tilbageviser en række af de regnestykker og påstande, som tilbagetrækningsreformen hviler på.

Gevinsten udebliver

Overordnet peger bogen på to ting. For det første giver tilbagetrækningsreformen ikke den store økonomiske gevinst, forligspartierne har stillet i udsigt. For det andet vil reformen være et stort socialpolitisk tilbageskridt, fordi reformen går ud over de fattigste, de sygeste og de svageste.

Forfatterne dokumenterer, at vigtig forskningsmæssig viden tilsyneladende bevidst er blevet udeladt. Det er beskæmmende, at der kan drages så stor tvivl ved, om politikerne traf så vigtige beslutninger på et sagligt afbalanceret grundlag
Verner Sand Kirk

 

AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk, har læst bogen. Han mener, at bogens konklusioner i høj grad underbygger AK-Samvirkes holdning til tilbagetrækningsreformen:

”Bogens forfattere dokumenterer, at argumenterne og det økonomiske grundlag for tilbagetrækningsreformen ikke har hold i virkeligheden. Jeg er glad for, at en række af de argumenter AK-Samvirke har fremført i debatten om efterlønnen, nu bliver yderligere underbygget og nuanceret,” konstaterer Verner Sand Kirk.

Efterlønnen bliver syndebuk

Verner Sand Kirk mener, at regeringen har overdrevet efterlønnens betydning for samfundsøkonomien, og at man har givet en forvrænget fremstilling af hvilke grupper, der bruger ordningen og antallet, der vil gøre det i de kommende år. Han siger:

”Forfatterne dokumenterer, at vigtig forskningsmæssig viden tilsyneladende bevidst er blevet udeladt. Det er beskæmmende, at der kan drages så stor tvivl ved, om politikerne traf så vigtige beslutninger på et sagligt afbalanceret grundlag. Det betød bl.a., at de overså langt bedre løsninger end de fantasiløse stokkemetoder, de har brugt,” siger Verner Sand Kirk og fortsætter:

"Bogen er et must for tillidsfolk, der gerne vil klædes ordentligt på til debatten om efterlønnen,men den bør faktisk læses af alle politisk interesserede. Den viser, at man kan komme til at lave en farlig masse ulykker, hvis ikke man har grundlaget i orden."

I ”Forkerte reformer giver ikke rigtig velfærd” fortæller forfatterne historien om efterlønnen og gennemgår de argumenter der har været rejst i debatten for at afskaffe ordningen. Også følgerne af reformen gennemgås i bogen – blandt andet de sociale følger af den seniorførtidspensionsordning aftalepartierne vil lade træde i stedet for efterlønsordningen.

Emne