Nyhed

Efterlønsbonus ligner en dårlig forretning for de fleste

Regeringen vil give medlemmer af efterlønsordningen et tilbud: Meld dig ud af ordningen og få dine indbetalinger tilbage – skattefrit. Op til 106.000 kr. for dem der er tættest på efterlønsalderen. Det lyder umiddelbart fristende, men kan faktisk være en rigtig skidt forretning for de fleste af dem, der i dag betaler ind til efterlønsordningen, advarer Brancheorganisationen Danske A-kasser

Krukke der står efterløn på

- Man skal tænke sig grundigt om – særligt hvis man har mindre end 15 år til efterlønsalderen. Godt nok kan man få op til 106.000 kr. i hånden her og nu. Men så har man frasagt sig sin efterlønsret og man frasiger sig den såkaldte ”skattefri præmie” på ca. 160.000 kr. der udbetales, hvis man arbejder til folkepensions-alderen. Man skal dog betale efterlønsbidraget (netto ca. 4.500 kr. red.) indtil efterlønsalderen. Selv hvis man tager højde for dette, vil personer over 50 år typisk få mere ud af at vente på den skattefri præmie end at få udbetalt bonus her og nu - samtidig med at man selvfølgelig bevarer sin ret til efterløn oveni, siger Torben Poulsen, der er formand for Danske A-kasser.

Et ja til regeringens bonus betyder derudover, at man fraskriver sig retten til et seniorjob. Seniorjob-ordningen giver mennesker, der mister dagpengeretten, ret til et job til overenskomstmæssig løn, hvis de har 5 år eller mindre til efterlønsalderen.

LIGNER EN DÅRLIG FORRETNING FOR DE FLESTE


I september 2015 var der 464.000 medlemmer af efterlønsordningen - af dem var de 312.000 50 år eller derover. Det er derfor umiddelbart langt den største del af efterlønsmedlemmerne, der risikerer at gøre en dårlig forretning, hvis de takker ja til regeringens tilbud.

 

- Tilbage i 2012 havde vi præcis samme mulighed, og dengang valgte hver anden at melde sig ud, også mange for hvem det umiddelbart bedre havde kunne betale sig for at blive i ordningen. Derfor er opfordringen meget klar: Hvis Folketinget virkelig beslutter, at kaste den her lokkemad ud til efterlønsmodtagerne, bør alle sætte sig grundigt ind i fordele og ulemper, før de træffer deres beslutning, siger Torben Poulsen.