Efterløn

500.000 valgte efterlønnen fra

Siden efterlønsreformen har mange a-kassemedlemmer valgt at droppe efterlønnen. I 2011 betalte 1.068.800 danskere til efterlønsordningen. Ved udgangen af 2012 var antallet 560.000.

Krukke der står efterløn på

Med efterlønsreformen blev det i 2012 muligt at melde sig ud af efterlønsordningen og få sin opsparing udbetalt skattefrit.

Ifølge tal fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering valgte godt 500.000 a-kassemedlemmer at melde sig ud af efterlønsordningen, og fået udbetalt deres efterlønsopsparing. Det viser et nyt statusnotat fra AK-Samvirke.

Det er især unge under 40 år, som har valgt at få udbetalt deres efterlønsbidrag. Blandt de 35-39 årige er det kun lidt over hvert tiende medlem, som stadig er med i efterlønsordningen.

Flertallet af de lidt ældre medlemmer er omvendt blevet i efterlønsordningen. 77 procent af medlemmerne i aldersgruppen 55-59 årige er stadig tilmeldt efterlønsordningen.

God vejledning fra a-kasserne

Direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk er tilfreds med, at flertallet i de aldersgrupper, som er tættest på efterlønsalderen er blevet i ordningen:

”Jeg havde forventet, at flere havde holdt fast i efterlønsordningen. Både de lidt ældre, som er tættest på pensionsalderen, og de yngre medlemsgrupper, der ikke har udsigt til nogen stor pensionsordning. Tallene viser, at de unge ikke har nok tillid til ordningen, og derfor giver det for mange af dem ikke mening at være med,” siger Verner Sand Kirk og understreger:

”Når det er sagt, vidner tallene om, at a-kassernes vejledning af medlemmerne er af en meget høj kvalitet. Vi advarede starten af om, at det generelt er en dårlig forretning at melde sig ud af efterlønsordningen, hvis du er over 50 år. Heldigvis ser det ud til at flertallet af medlemmerne har fulgt det råd.”

BUPL’s medlemmer blev, mens medlemmerne i CA sagde farvel

Der er stor forskel på hvilke a-kassemedlemmer, der fortsætter i efterlønsordningen.

BUPL’s a-kasse er den a-kasse, der har flest medlemmer i efterlønsordningen. 48 procent af medlemmerne ønsker fortsat at betale efterlønsbidraget. Henriette Becker, direktør i BUPL, forklarer:

“Efterlønsordningen er stadig en favorabel ordning for pædagoger, da arbejdsmarkedet for vores medlemmer er rimelig hårdt. Derfor ser mange frem til, at gå på efterløn når de er over 60 år.”

CA er den a-kasse, der nu har færrest medlemmer i efterlønsordningen. 17 procent af a-kassens medlemmer har valgt at blive i ordningen. Kommunikationskonsulent i CA, Ole Strand, siger:

”Det er på grund af vores medlemsgruppe, som ofte er højtudannede, har en høj indtjening og får en god pension. Det kan derfor ikke betale sig for mange af vores medlemmer at blive i ordningen, da de også har deres egen pensionsopsparing.”