Rundtur til a-kasserne

Mangfoldigheden og sammenholdet er vores styrke

I Dansk Metals A-kasse arbejder de hver eneste dag på at gøre morgendagen lidt bedre for medlemmerne end dagen i dag. ’Vi bruger sammenhængskraften fra at have både en a-kasse og en faglig organisation til at gøre medlemmernes arbejdsliv bedre på alle fronter,’ siger Torben Poulsen, som er leder af a-kassen. Som formand for Danske A-kasser hylder han den store mangfoldighed, der er i branchen

Foto af Torben Poulsen

For Torben Poulsen, leder af Dansk Metals A-kasse, er det en mærkesag at være en stærk arbejdsmarkedspolitisk a-kasse, der arbejder tæt sammen med den faglige organisation på at komme 360 grader rundt om medlemmernes arbejdsliv.

”Hos Metal er vi naturligvis opdelt i en a-kasse og en faglig organisation, men i den daglige indsats tænker vi ikke over linjerne, der skiller os. Vi ser det som en fælles opgave at arbejde på at gøre morgendagen lidt bedre for medlemmerne end dagen i dag. Og i vores indsats vil vi hele vejen rundt. Vi vil hjælpe vores medlemmer i varig beskæftigelse og være den naturlige sparringspartner, når de vil tale job og uddannelse. Samtidig vil vi fx gøre noget for arbejdsmiljøet og for at forbedre uddannelserne. Vi ser os selv som en arbejdsmarkedspolitisk a-kasse, der er tæt forbundet med vores faglige organisation,” forklarer Torben Poulsen.

Ligesom stort set alle sine kollegaer ser Torben Poulsen udhulingen og udsultningen af dagpengesystemet som den største udfordring for branchen. Og ikke mindst den manglende vilje til at gøre noget ved det er en udfordring. Han oplever, at der gennem mange år har udviklet sig en manglende respekt fra politikernes side omkring a-kasserne, arbejdsløshedsforsikringen og flexicuritymodellen.

”Det er en meget stor udfordring, at der ikke er nogen som helst forståelse for, at vi er nødt til at have et dagpengesystem, der matcher den fleksibilitet, der er i ’hyr og fyr-principperne’. At der ikke er forståelse for, at man altså er nødt til at have et rimeligt forsørgelsesgrundlag, der som minimum følger lønudviklingen. Jeg synes tværtimod, der er en politisk bevægelse henimod, at man egentlig er meget tilfreds med, at vi ser mere og mere marked fremfor et solidarisk dagpengesystem,” siger Torben Poulsen, der tror, at det til dels skyldes ideologi og til dels en holdning om ’at det kører jo egentlig meget godt’:

”Og så har der igennem mange år blandt andet været et mantra hos Finansministeriet om, at jo mere man sulter folk, jo mere arbejder de. En tænkning der går på, at udsultningen får folk skubbet i den rigtige retning hen imod beskæftigelse. En tænkning der er fuldstændig forkert og urimelig. Det lyder måske lidt frækt og provokerende, men nogle gange slår det mig, at hele tænkningen måske skyldes en grundlæggende uvidenhed hos politikerne om, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, og hvordan sammenhængskraften er i den danske model!”.

Det hellige princip bliver glemt

En anden stor udfordring er, ifølge Torben Poulsen, at politikerne er begyndt at bygge forudsætninger ind i dagpengesystemet, som slet ikke hører hjemme der.

”Pludselig skal vi forholde os til om medlemmerne fx er forsørgere, om de har været kriminelle eller om de har været i udlandet. Jeg synes jo, det hellige princip ved dagpengesystemet er, at alle bliver behandlet ens uanset om de har børn eller ej, om de ejer eller lejer deres bolig osv. Fordi det er en arbejdsløshedsforsikring. Men det princip er der nogle politikere, der fuldstændig har glemt, og det er farligt,” siger Torben Poulsen.

Det seneste eksempel på at der er kommet nogle forudsætninger ind i dagpengesystemet, som slet ikke hører til, er opholdskravet. Torben Poulsen vil gerne kvittere for, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har lovet at afskaffe kravet, men han vil også gerne understrege, at det bør ske hurtigst muligt.

”Min holdning er, at en afskaffelse ikke kan komme hurtigt nok! Opholdskravet rammer vores medlemmer på dybt uretfærdig vis. Det skader simpelthen vores dagpengesystem, og det trækker enorme ressourcer i a-kasserne, fordi det er umuligt at administrere. Det er en anormalitet i vores system, og det skulle aldrig have været indført,” siger Torben Poulsen, der derfor også gerne vil kvittere for, at regeringens støttepartier har meldt ud, at de vil tage afskaffelsen af opholdskravet med som et krav til finanslovsforhandlingerne for næste år.

Tror på forsøget

Hvis Torben Poulsen selv var beskæftigelsesminister, ville han som det første kaste sig over at genskabe det solidariske dagpengesystem, der har en fornuftig kompensationsgrad. Derudover vil han skabe en arbejdsmarkedspolitik, der giver mulighed for virkelig at målrette individuelle muligheder og løsninger.

”Vi skal have indrettet det sådan, at vi bedst muligt hjælper både dem, der har forholdsvis let ved at komme i job, og dem der har det lidt sværere. Derfor skal vi kunne give individuelle tilbud ift. både uddannelsesmuligheder og tilskudsordninger. Man giver kun folk lige muligheder ved at tilbyde dem noget forskelligt,” siger Torben Poulsen, der som minister også ville skrue endnu mere op for a-kasseforsøget, så flere blev omfattet af forsøget.

Det er i øvrigt a-kasseforsøget, som Torben Poulsen nævner som noget af det bedste, der er sket for branchen i mange år.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at det bedste, der er sket i mange år, er gennembruddet med forsøget. I så mange år har det handlet om at fjerne opgaver fra a-kasserne og lave et enstrenget system, der lå i jobcentrene – og nu står vi her, hvor en række a-kasser får muligheden for at vise, hvad vi kan. Det er fantastisk, og jeg er sikker på, at vi vil lykkes med det,” siger han.

Der er respekt om vores branche

Hvis Torben Poulsen skal pege på en anden positiv udvikling, så er det den politiske placering, som a-kasserne har fået – primært gennem Danske A-kasser.

”Igennem årene har vi som branche og brancheorganisation opnået meget respekt. Vi bliver taget seriøst, når vi i fællesskab arbejder benhårdt på fx a-kasseforsøget og på generelt at møde de politiske forventninger om, at vi i højere grad skal være arbejdsmarkedspolitiske a-kasser og ikke bare udbetalingssteder. Og helt konkret har vi indsigt og styrke nok til at få åbnet forlig og ændret regler – se bare hvad vi har gjort ift. de supplerende dagpenge og ift. opholdskravet. Der er rigtig meget, vi har fået vendt positivt i vores branchefællesskab”.

Som formand for Danske A-kasser har Torben Poulsen fået et præcist indblik i, hvor meget indflydelse brancheorganisationen har i både stort og småt. Og han er ikke et sekund i tvivl om, at styrken ligger i at organisationen dækker så bredt i branchen.

”Selv om vi tilhører forskellige hovedorganisationer eller slet ikke nogen, selv om nogle a-kasser er tværfaglige og andre fagligt afgrænsede, selv om nogle er små og andre er store, så evner vi i Danske A-kasser at lægge den fagpolitiske diskussion uden for døren og gå ind til bordet som én branche med fælles interesser. Og det er lige præcis vores helt store styrke,” siger Torben Poulsen, der ikke bare ser forskelligheden og mangfoldigheden blandt a-kasserne som noget, ’man indbyrdes må lære at leve med’.

Han ser det tværtimod som en styrke for branchen. For der var nok ikke over 20 a-kasser i vores lille land, hvis ikke der netop er brug for mangfoldigheden. På den måde ser han både sammenholdet og mangfoldigheden som en styrke.

Og selv om Torben Poulsen ser det som en stor fordel, at hans egen a-kasse er faglig afgrænset og har en tæt tilknytning til den faglige organisation, så er han glad for, at der også findes tværfaglige a-kasser:

”Jeg tror på, at en af grundene til at vi stadig har a-kasser i dag, og at vi har dem i en grundstruktur, der er forholdsvis uforandret, er, at der blev åbnet op for de tværfaglige a-kasser. Hvis de ikke var der, så tror jeg, vi havde set flere ideologiske tiltag om at få flyttet udbetalingen og rådighedsvurderingen fra a-kasserne,” siger Torben Poulsen.

Mød Danske A-kassers medlemmer

Danske A-kasser er på rundtur hos vores medlems-a-kasser. Det kommer der en artikelserie ud af. Læs mere om formålet med artikelserien og hvad der venter dig her.

Fakta om Metal A-kasse

Medlemsgrupper:
Medlemmerne af Dansk Metals A-kasse arbejder især inden for industrien. Mange af medlemmerne er uddannet som maskinarbejdere, automekanikere, klejnsmede, it-supportere og industriteknikere.

Antal medlemmer*:
71.127.

A-kassens organisering:
A-kassen er organiseret i afdelinger under en fælles administrativ ledelse. I alt har Dansk Metal 30 lokalafdelinger, og hovedsædet er placeret i København.

Oprettelsen af a-kassen – og hvad den udspringer af:
Dansk Metals A-kasse blev formelt oprettet i 1891 og blev en statsanerkendt a-kasse i 1908.

*Kilde: A-kassernes afregning af medlemsbidrag, Månedlig opgørelse pr. 1. februar 2019, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Fakta om hovedkassereren

Navn: 
Torben Poulsen.

Stilling: 
Hovedkasserer i Dansk Metal og Metal A-kasse – det vil sige politisk og administrativ ansvarlig for forbundet og a-kassens økonomi; arbejdsmarkeds- og beskæftigelsespolitik, A-kassen, HR og intern service og bygninger. Torben er også formand for Danske A-kasser.

Alder:
63 år.

År i a-kassen:
31 år i Dansk Metal og Metal A-kasse. Torben begyndte som afdelingskasserer i Metal Fredericia, var senere distrikts- og regionskasserer, og i 1998 blev han forbundssekretær på arbejdsmarkedsområdet i Dansk Metal. Fra 2002 har han været hovedkasserer i Dansk Metal og Metal A-kasse.

Tidligere beskæftigelse:
Smed, maskinarbejder og operatør. Torben begyndte på en stor arbejdsplads i Fredericia og fik hurtigt ansvaret for alle lærlingene – både fagligt og politisk. Han blev tillidsrepræsentant for 125 kollegaer, da han var 25 år, og så tog karrieren hurtigt en drejning i den retning.

Uddannelse:
Smed og maskinarbejder. 

Seks hurtige til Torben

Hvad håber du medlemmerne siger om jeres a-kasse?
At vi er nærværende, professionelle, effektive, innovative og deres ’partner’ i hverdagen.

Hvilke egenskaber vil du hæfte på en god leder?
Vedkommende skal have overblik, kunne sætte retning og træffe beslutninger, og så samtidig være anerkendende og inddragende. 

Dit forbillede og hvorfor?
Sådan et har jeg simpelthen ikke.

Hvad drømte du om at blive, da du var barn?
Jeg havde ikke nogen decideret drøm, men jeg ville gerne gøre en forskel og gøre noget for andre. Grunden til at jeg blev smed, var, at min onkel kunne skaffe mig en læreplads i den branche. Jeg blev nærmest placeret der, men blev rigtig glad for det… og fandt jo også ud af at jeg kunne gøre en forskel for kollegaerne.

Seneste bog du har læst?
’Brobyggerne’ af Jan Guillou. Det er en hel serie af bøger og en rigtig god familiesaga.

Dine fritidsinteresser?
Tidligere var jeg meget aktiv med bl.a. kajak, sejlbåd og håndbold. Nu er tiden knap, når jeg pendler mellem København og Fredericia, hvor jeg bor. Så det bliver for det meste kun til lidt motion i weekenderne.