Finanslov

Lempelserne i dagpengestramningerne er utilstrækkelige

Regeringen løser med forslaget til finansloven kun en lille del af de problemer, VK-regeringens dagpengeforringelser skaber for de ledige. AK-Samvirke efterlyser en løsning for de tusindvis af ledige, der løbende vil miste dagpengene fra juli næste år.

Da finansminister Bjarne Corydon i sidste uge fremlagde regeringens oplæg til finansloven for 2012, sagde han ikke meget om dagpengeområdet. Det eneste helt konkrete regeringen meldte ud var, at man vil komme nogle af de ledige, som mister dagpengene 1. juli 2012 i møde, ved at forlænge deres dagpengeret med op til et halvt år.

Det var ifølge Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, også forventet i forhold til regeringsgrundlaget og han understreger, at regeringen handler rigtigt ved at redde nogle af de 10-15.000 ledige, der med et brag står til at falde ud af dagpengesystemet fra 1. juli 2012.

Konsekvensen er også, at der efterfølgende vil være 1.500 til 2.000 hver måned, som mister retten til dagpenge, fordi dagpengeperioden er halveret og arbejdskravet for at optjene en ny dagpengeret er fordoblet
Verner Sand Kirk

 

Fordi der bliver mere tid til at finde job, kan forlængelsen måske halvere dette antal. Der vil dog stadig være rigtig mange, der ikke reddes men blot får udskudt tabet af dagpengeretten til lige efter nytår 2012.

Nødvendigt at handle

Verner Sand Kirk mener imidlertid også, at det er stærkt bekymrende, at regeringen dermed signalerer, at man slet ikke ønsker at handle på de varige konsekvenser, som VK-regeringens dagpengeforringelser fører med sig:

”Dagpengeforringelserne betyder ikke kun, at der er en masse mennesker, som mister dagpengene på én gang næste år. Konsekvensen er også, at der efterfølgende vil være 1.500 til 2.000 hver måned, som mister retten til dagpenge, fordi dagpengeperioden er halveret og arbejdskravet for at optjene en ny dagpengeret er fordoblet. Det afhjælpes ikke af den midlertidige forlængelse, som kun berører en begrænset gruppe af de ledige,” advarer Verner Sand Kirk og fortsætter:

”En løsning af problemet burde have været en del af finanslovsudspillet. Trepartsforhandlinger starter først hen på foråret, og det kan gøre det svært at nå at gøre noget ved problemet i tide. Samtidig er det noget optimistisk at forestille sig, at alle de tre parter kan enes om at anbefale en lempelse. Det betyder, at der er risiko for, at man kun får en delvis løsning for de ledige, som ryger ud til sommer og ikke for de tusinder, som efterfølgende hver måned vil miste dagpengene.”

Voldsom effekt

Det fordoblede genoptjeningskrav får ifølge Verner Sand Kirk en meget voldsommere effekt, end hvad politikerne bag forliget havde regnet med. Kombinationen af halveringen af dagpengeperioden og fordoblingen af genoptjeningskravet rammer nemlig de ledige meget hårdt:

”Konkret betyder det jo, at selv hvis en ledig f.eks. får et barselsvikariat på 10 måneder og passer jobbet til punkt og prikke, optjenes der ikke ny dagpengeret. Det kommer til at ramme rigtig mange familier, og det skaber en enorm usikkerhed, som bl.a. betyder, at folk holder på pengene i stedet for at sætte gang i forbruget,” vurderer Verner Sand Kirk.