Dagpengedebat

De ledige kan ikke vente på dagpengekommissionen

Regeringen er nødt til at handle nu - ikke først når dagpengekommissionens arbejde er færdigt. Torben Poulsen, formand for AK-Samvirke, har skrevet et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Mand tager sig til hovedet med begge hænder

Næsten 10.000 ledige har på seks måneder i 2014 mistet dagpengene. Sidste år røg 34.000 ledige ud af systemet. Dermed har næsten 44.000 ledige mistet dagpengene på halvandet år.

På den baggrund er det uforståeligt, at både Helle Thorning-Schmidt (S) og Margrethe Vestager (R) op til finanslovsforhandlingerne så kategorisk afviser enhver snak om at ændre på dagpengereformen. En reform, der blev vedtaget og fastholdt ud fra forskønnede effektvurderinger.

Det er ikke i orden

Derfor er det heller ikke i orden, at enhver mulighed for at ændre reformen bliver sparket til hjørne af regeringen med henvisning til, at den nyligt nedsatte dagpengekommissions arbejde skal være færdigt. Det bliver den først ved udgangen af 2015, men til den tid vil omkring 60.000 ledige have mistet dagpengene.

10.000 har mistet dagpengene

AK-Samvirke har sammen med a-kasserne opgjort hvor mange ledige der har mistet dagpengene i 2014.

De har desværre ikke råd til at vente på en dagpengekommission, når huslejen skal betales, der skal fyldes benzin på bilen og handles ind i supermarkedet. Regeringens forsikringer om, at reformen begynder at virke, og at der venter masser af job lige om hjørnet, kan derfor ikke bruges til så meget for de tusinder af ledige, der er i risiko for at miste dagpengene nu.

Heldigvis sikrer den midlertidige arbejdsmarkedsydelse på kontanthjælpsniveau et vist forsørgelsesgrundlag til de fleste, der mister dagpengene. Men ordningen er allerede under udfasning, og til foråret 2015 vil vi se, at mange kommer til at stå helt uden indkomst. Dertil kommer, at der allerede nu er omkring 5.000 ledige, som ikke modtager nogen ydelse overhovedet.

Handling påkrævet nu

Regeringen henviser bl.a. til, at der generelt er udsigt til højere beskæftigelse og lavere ledighed, men desværre er erfaringen, at et opsving i første omgang kommer de korttidsledige til gode, da arbejdsgiverne har en tendens til at fravælge langtidsledige.

Regeringen er nødt til at handle nu – ikke først om halvandet år. Fra a-kassernes side opfordrer vi derfor regeringen til, at man som minimum forlænger de midlertidige ydelser, og ruller genoptjeningskravet tilbage til et halvt år, indtil dagpengekommissionens arbejde er færdigt. Det vil give større økonomisk sikkerhed og mere tryghed blandt en meget stor gruppe af befolkningen, indtil vi har fået et holdbart dagpengesystem.

Debatindlægget er bragt i Jyllands-Posten den 20. august 2014