Ordførerrundtur

Laura Lindahl, Liberal Alliance

Laura Lindahl, Liberal Alliance, er den næste beskæftigelsesordfører som Danske A-kasser zoomer ind på. Læs interviewet her

Laura Lindahl

Danske A-kasser har sat Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Laura Lindahl, stævne en råkold forårsmorgen. Ordføreren byder på te på sit hyggelige kontor på Christiansborgs ridebane. Og med Laura Lindahl fortsætter dermed Danske A-kassers ordførerturné på Christiansborg. 

Til juni kan Laura Lindahl fejre et års jubilæum som beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance – et ordførerskab hun overtog fra Joachim B. Olsen. Og selvom Laura måske ikke har fyldt helt så meget i medierne som hendes forgænger på posten, har hun alligevel markeret sig med en række hårdtslående udmeldinger – senest om afskaffelsen af statstilskuddet til KVINFO og forbud mod at sende sine børn i daginstitution, hvis de ikke er vaccinerede. Internt i Liberal Alliance er Laura Lindahl da også kendt som en principfast politiker, der holder den liberale fane særdeles højt og stolt.

Hvem er du, hvis du skal præsentere dig selv?
Jeg kommer fra Lellinge – lidt udenfor Køge, fortæller Laura og hendes dialekt afslører straks, at den vist er god nok. I landsbyen lidt udenfor Køge har Laura Lindahl haft en tryg opvækst. Faren er lægen, moren var i Lauras barndom direktør i en mindre smedevirksomhed, som hun havde arvet fra sin morfar.

 

Det var lidt for småt og der skete nok ikke nok. Det fungerer sikkert godt for nogen, men ikke rigtigt for mig
...

 

Men selvom det på overfladen lyder trygt og godt, var Laura ikke 100 % tilfreds med livet i en lille landsby syd for København. Efter at have taget 1. G på Solrød Gymnasium flyttede Laura til Frederiksberg og begyndte på Falkonergårdens Gymnasium. – Det var lidt for småt og der skete nok ikke nok. Det fungerer sikkert godt for nogen, men ikke rigtigt for mig, siger Laura Lindahl

Vejen ind i politik?
- Jeg er en politisk nørd, der altid har brændt for nogle ting og altid haft en stærk retfærdighedsfølelse. Men jeg har ikke været politisk aktiv i mine unge år – som mange politikere ellers har været. Jeg har været medlem af KU, men aldrig aktiv – ikke før Liberal Alliance blev dannet i 2009.

Men hvorfor kastede du dig over Liberal Alliance?
- I 1998 sagde Uffe Ellemann, da han havde tabt til Nyrup, at man kan stå med sejren uden ære – eller uden sejren og med æren i behold. Det var sådan, at jeg følte det efter den borgerlige regering i 00’erne, der reelt bare havde udvidet og udvidet velfærdsstaten. Nok er nok – tilliden til Venstre og Konservativ var væk og jeg havde en ideologisk ild, der brændte i mig.
 

Dengang havde folk simpelthen ondt af mig. Alle synes, at det var latterligt, at Liberal Alliance var en joke
...

 

Selvom alle havde dømt Liberal Alliance som en politisk dødssejler, kastede Laura Lindahl sig helhjertet ind i projektet – i første omgang som aktiv for Simon Emil Ammitsbøl, der stillede op til Borgerrepræsentationen i København: - Dengang havde folk simpelthen ondt af mig. Alle synes, at det var latterligt, at Liberal Alliance var en joke.

Men langsomt gik det fremad. I april lå LA over en procent i fire ud af fem målinger, hvilket blev fejret som en kæmpe sejr internt i partiet. Og selvom Simon Emil Ammitsbøl ikke blev valgt, var Laura Lindahl nu hooked:

- Det var sjovt at føre valgkamp: Den der blanding af marketing, kommunikation, økonomi og orkestrering af frivillige. Og så var vi mange, der var helt nye i politik. Det gav en helt særlig ånd og stemning.

Til Folketingsvalget i 2011 blev Laura Lindahl opstillet i København, men dog ikke valgt. Det blev hun til gengæld ved kommunalvalget i 2013, hvor Laura var Liberal Alliances spidskandidat på Frederiksberg. Efter valget blev hun Rådmand og formand for arbejdsmarkeds- og uddannelsesudvalget på Frederiksberg. Ved Folketingsvalget i 2015 blev Laura Lindahl valgt ind i Folketinget.

Vi zoomer ind på det beskæftigelsespolitiske:

Hvis du var Beskæftigelsesminister i en uge, hvad ville du så ændre?

- Jeg ville rydde op! Det område, hvor det er flest regler og mest bureaukrati er jo beskæftigelsesområdet. Så der er et stort oprydningsarbejde – ikke mindst i forhold til overlappene mellem a-kasser / jobcenter, som ikke giver mening for den enkelte borger.
 

Vi prøver at lave kasser, der passer til alle. Og når der er nogen, der ikke passer ned i kasserne, så opfinder vi bare endnu flere kasser
...

 

- I virkeligheden burde man smide alt i skraldespanden og starte forfra. Man er låst i dag. Vi prøver at lave kasser, der passer til alle. Og når der er nogen, der ikke passer ned i kasserne, så opfinder vi bare endnu flere kasser.

Men hvis ikke der skal overlappes mellem kommuner og A-kasser – hvem skal så ha’ opgaverne?

- Vi skal skubbe så meget som overhovedet muligt ud til a-kasserne!

Hvad er det bedste du kan sige om a-kasserne? – og det værste?
- Det er en privat forsikring, som man selv vælger, og selv beslutter, hvor skal tegnes. Der er en sund konkurrence. Men a-kasserne burde være endnu mere uafhængige. Mit drømmescenarie er, at a-kassen var totalt privat.
 

Mit drømmescenarie er, at a-kassen var totalt privat
...

 

- A-kasserne er meget gode til målretning af indsatserne. Man sætter ikke folk til vanvittige kurser eller lignede. A-kasserne har selv penge i klemme. A-kasserne er bare bedre til virkeligheden – I ved hvor jobåbningerne er og er gode til at samarbejde med virksomhederne.

- A-kasserne er også bedre til at stille krav – og være realistiske. Og dermed hjælper man folk bedst.

- Det værste er, at man er en del af systemet og ikke er 100 % private. Måske er det utopi, men min drøm er klart, at man var 100 % uafhængig af statsstøtte.

Dit bedste råd til a-kasserne?
- Byd ind på jobcentrenes opgaver – hvordan kan I spille en større rolle i forhold til at få folk i arbejde. Der er alt for stor forskel på kommunerne – de er ikke gode til at vidensdele og de er ikke gode til at dyrke best practise.

Hvor er du om 10 år?
- Om 10 år håber jeg, at jeg er beskæftigelsesminister, svarer Laura Lindahl resolut. Sådan én er der fortsat brug for, forsikrer Laura: - Ja, så længe vi har sikret i vores grundlov, at der kan være understøttelse til alle, så skal det jo administreres.

Det vidste du ikke om Laura Lindahl
Laura Lindahl har spillet Backgammon på turneringsplan i flere år – hendes hjemmebane var Nemoland på Christiania.