Ordførerrundtur

Karsten Hønge, SF - Tømreren fra Mors

Danske A-kasser er nået til næste beskæftigelsesordfører i vores interviewrække: Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF

Karsten Hønge

 (Foto: Steen Brogaard)

Jeg kommer fra underklassen… Jeg er født på Nykøbing Mors og min far var tømrer
...



Karsten har indbudt til kaffe kl. 8.00 på Christiansborg. Aftalen er dog forsvundet i bunkerne af møder, men det lykkedes, at rykke rundt på dagens aftaler og få alt til at gå op. Episoden understreger den nye virkelighed, som SF oplever i denne folketingsperiode med kun syv folketingsmedlemmer. Der er rigeligt at beskæftige sig med i den lille folketingsgruppe, forsikrer Karsten Hønge.

Hvem er du, hvis du skal præsentere dig selv?

- Jeg kommer fra underklassen… Jeg er født på Nykøbing Mors og min far var tømrer. Sådan indleder Karsten Hønge efter lidt betænkningstid. Og netop de tre elementer er en stor del af den bagage, der har formet mennesket og politikeren Karsten Hønge, fornemmer man: Morsingboen, tømreren, underklassedrengen.

Faderen uddannet tømrer, men invalidepensionist - sat på sidelinjen af en lungesygdom. Moderen rengøringskone. Karsten den yngste i en børneflok på 4. Indlogeret i den tarvelige ende af byen Nykøbing Mors i en 2 1/2 værelses lejlighed.

Hjemmet var socialdemokratisk og Karsten er altid ”blevet sat ind i sammenhængene” af især sin far, som han formulerer det. Det afholdte dog ikke den 14-årlige Karsten Hønge for i 1973 at starte en afdeling af både SF og SF Ungdom i Nykøbing Mors. Et politisk nybrud, der på de kanter bedst kan sammenlignes med en fraktion af Bader Meinhof Gruppen i København – ifølge Karsten Hønge.

Det politiske engagement blev dermed ikke i familiens socialdemokratiske fodspor. De var ”lidt tunge i røven” – igen med Karsten Hønges egne ord, og så var der også blandet lidt klassisk ungdomsoprør ind i valget af Socialistisk Folkeparti. ”Det var, hvad det kunne blive til! ”

Udlængslen trak og via Thy og en studentereksamen går turen til en tømrerlæreplads i Aarhus for den unge morsingbo. – Det her liv skulle bare blive til noget andet og noget mere end at komme fra underklassen i Nykøbing Mors!

Som formand for lærlingeforeningen i Aarhus mødte Karsten Hønge sin første kone. Hun var snedkerlærling i Odense og derfor gik turen til Fyn, hvor Karsten Hønge har haft base lige siden. Men hverken udsynet eller udlængslen blev hæmmet af livet i Odense. Karsten har i sine unge dage rejst i hele verden i mere end 60 lande på lange ture – gerne ”under primitive former. ” Pengene til de mange ture blev hentet som tømrer i Norge, Grønland og på Færøerne.

Karsten blev fagforeningsaktiv i Snedker- og Tømrerforbundet, hvor han i 1992 ved et kampvalg blev valgt som næstformand, og siden har han blandt andet været formand for TIB i Odense.

Karsten blev valgt til Folketinget i 2007. Ved valget i 2011 blev Karsten ikke genvalgt. En lang periode med alvorlig kræftsygdom i den nærmeste familie havde lagt beslag på de fleste af Karsten Hønges kræfter. Vælgerne sendte i stedet Anette Vilhelmsen til Christiansborg. Annette Vilhelmsen og Karsten Hønges spor skulle krydses igen få år senere: Anette Vilhelmsen var blevet formand for SF og minister i Thorning-regeringen. Det blev – lidt ved et tilfælde – Karsten Hønge, der rev tæppet væk under den regering, da han i 2015 blev indsuppleret i stedet for Anne Baastrup. Det var ved den lejlighed, at Karsten Hønge fik tilnavnet ”Vikaren fra Helvede”.

Efter- og videreuddannelsen skal virkelig ha´ et spark. Der skal ske et løft
...

Vi zoomer ind på det politiske:

Hvis du var Beskæftigelsesminister i en uge, hvad ville du så ændre?

- Førtids- og fleksjobreformen. Reformen har det rigtigt sigte – det skal fastholdes. Men folks retstilling skal styrkes – og der er forbedringer på vej, forsikrer Karsten Hønge og springer videre til en anden hjertesag:

- Efter- og videreuddannelsen skal virkelig ha´ et spark. Der skal ske et løft. Og der skal pustes ny energi i AMU-systemet. Vi skal have revitaliseret hele AMU systemet.

Jeg ærgrer mig ubetinget over den skattereform, der nedsætter den stigningstakt som overførselsindkomsterne vokser med
...

Hvad ærgrer du dig mest over, at have være med til at gennemføre?

- Jeg ærgrer mig ubetinget over den skattereform, der nedsætter den stigningstakt som overførselsindkomsterne vokser med og som dermed udhuler dagpengenes dækningsgrad. Det var en fejl!

- Det vi leger med her, er ikke kun folks privatøkonomi. Vi leger med hele det solide fundament under vores velfærdssamfund, som den danske flexicuritymodel er. Det er så alvorligt! Det kommer vi i SF til at sætte mere fokus på.

– Det er kombinationen af forringelser for dimittenderne og kompensationsgraden. Vi balancerer lige på kanten og vi skal passe på, at det ikke tilter for os. Vi skal passe meget på, at vi ikke får skåret de forbindelseslinjer over, som finansierer systemet. Jeg er meget bekymret for, om vi kan holde balancen.

Vi leger med hele det solide fundament under vores velfærdssamfund, som den danske flexicuritymodel er. Det er så alvorligt!

Der tales en del om bureaukratiet på beskæftigelsesområdet. Hvorfor er vi kommet til, hvor vi er i dag? Hvad kan vi gøre ved det?

Karsten Hønge vil gerne have en ”støvsugerbande”, til at gennemgå systemet og gøre det enkelt og til at forstå – både for de mennesker, der er i systemet og for dem, der skal administrere det.

Men det er mere kulturen, som Karsten Hønge vil gøre op med. Han fortæller om et besøg hos en dansk produktionsvirksomhed: - De er 240 ansatte. 170 i produktionen. Der er to mand, der leder og fordeler arbejdet – og det handler mest om ferieplanlægning og den slags. Som direktøren siger: Jeg går da ud fra, at folk kommer her for at arbejde. Almindelige fornuftige mennesker de passer jo deres arbejde. Hvis de ikke gør det, så er det jo fordi, der er noget galt, og så skal vi ha’ en snak om det. Folk går jo ikke på arbejde for at snyde eller lade kollegaerne tage trækket. Det er en fed indstilling og den kunne man lære meget af i det offentlige.

A-kasserne formår både at være uhyre professionelle på den ene side og menneskelige og kammeratlige på den anden
...

Hvad er det bedste du kan sige om a-kasserne?

-A-kasserne kender medlemmer og er gode til at sende folk i arbejde. De er gode til det rigtige match mellem mand og job. Og de er gode til at give folk tryghed i et system, som man måske ikke er vant til. A-kasserne formår både at være uhyre professionelle på den ene side og menneskelige og kammeratlige på den anden.

- Det er kollegaer, der tager hånd om kollegaer. I andre offentlige systemer, kan borgerne godt lidt føle sig som en skildpadde i en tørretumbler.

Hvad er dit bedste råd til a-kasserne?

-Det er vigtigt at holde fast i, at man er noget andet: Man må ikke glide i ét med det offentlige tapet. Man må ikke bliver så stor, at man ikke kan se gnisten af ens eget fag. Det er vigtigt, at man signalerer, at man er kommet lidt hjem. Der er nogle a-kasser, hvor man lidt tænker: Det kunne ligeså godt være nede i banken. Der skal man passe på. Folk skal kunne se en idé med, at de er der – så man glæder sig til at betale kontingentet næste gang, siger Karsten Hønge med et glimt i øjet.

Det er kollegaer, der tager hånd om kollegaer. I andre offentlige systemer, kan borgerne godt lidt føle sig som en skildpadde i en tørretumbler
...

 

Gitte K. Persson har via Danske A-kassers twitterprofil spurgt, hvad Karstens holdning er til borgerløn uden modkrav?

- Sympatisk tanke. Den er sød. Fælleskrammere er godt. Men arbejdsmarkedet fungerer ikke kun med krammere. Der er intet galt i at stille krav til folk, der får en ydelse. Jeg blander mig ikke i om folk vil gå derhjemme – det kunne jeg ikke drømme om. Man må gøre lige, hvad man vil. Men skal vi blande skatteborgerne ind i det, så skal vi stille krav. Og reelt vil alle bare komme ned på en lavere ydelse. Generelt er jeg ikke bange for at stille krav, siger Karsten Hønge.

Hvor er du om 10 år?

- Jeg er forhåbentlig beskæftigelsesordfører for SF – det vil jeg gerne være!

Skulle SF komme i regering, vil Karsten Hønge ikke sige nej til jobbet som beskæftigelsesminister. Og han understreger, at han synes, at SF skal søge indflydelse – også i regering – bare ikke for enhver pris!

Skulle Karsten Hønge vælge en anden beskæftigelse blev det som arbejdsmarkedsjournalist. – Jeg ved godt, hvad jeg skal spørge politikerne om. Og så ville det ikke gøre noget, hvis man undtagelsesvis kunne møde en journalist, der vidste, hvordan arbejdsmarkedet var skruet sammen, slutter Karsten Hønge.

Vores tid er gået og ordføreren haster videre til næste møde: SF og DF gør sammen klar til et fælles udspil om social dumping på transportområdet. Tømreren fra Mors søger indflydelsen og han slår søm i, når lejligheden byder sig.

FAKTA: Karsten Hønge er Bruce Springsteen fan – og han mener det alvorligt. I 2015 blev det til 4 koncerter med The Boss: København, Herning, Oslo og Milano.

Det vidste du ikke: Karsten Hønge er født 100 meter fra folketingsmedlem Mogens Jensen (S) og har været elevrådsaktiv på Mors med både Mogens Jensen og Ejner K. Holst, næstformand i LO.