Nye ord

Gå i b-kassen hvis du er jobjæger

Skal a-kasser skifte navn til b-kasser, og skal vi til at kalde arbejdsløse for jobjægere? To a-kasser prøver på hver deres måde at ændre omverdenens opfattelse af både arbejdsløse og a-kasser.

Det er ikke mange, som ligefrem drømmer om at være arbejdsløs. Nok mest fordi vores arbejde har stor betydning for vores identitet, og for hvem vi er. Men også fordi man risikerer at blive betragtet som taber, hvis man ikke har noget job – og er i en alder, hvor man rent faktisk burde have det.

I den kontekst har a-kasserne det ikke for nemt. For har man så ikke et problem, når man i over 100 år har heddet arbejdsløshedskasser og har medlemmer, der engang i mellem er arbejdsløse? Det er der helt sikkert forskellige opfattelser af. Nu prøver to a-kasser på hver deres måde at ændre ved opfattelsen af ordet arbejdsløs.

Fra arbejdsløs til jobjæger

Med ordene »Stop fordommene - sig jobjæger«, forsøger Min A-kasse at få os til at lægge ordet arbejdsløs op på hylden med danske ord, vi ikke længere bruger og i stedet sige jobjæger. Simon Bauer, kommunikationschef i Min A-kasse, fortæller, at rigtig mange synes, at ordet ”arbejdsløs” er negativt ladet:

”Vores oplevelse er, at folk uden arbejde synes, at ordet arbejdsløs er et ubehagelig ord og kan ikke lide at bruge det. En undersøgelse, vi har lavet, viser faktisk, at 7 ud af 10 af vores medlemmer mener, at arbejdsløs er et meget negativt ord. Samtidig ved vi, at nogle ligefrem isolerer sig socialt og overfor deres familie, fordi de synes, det er skamfuldt ikke at have et arbejde” siger Simon Bauer og fortsætter:

”Vi vil meget hellere definere vores medlemmer positivt i stedet for negativt, og arbejdsløs er et ord, der bliver mere og mere stigmatiserende. Vi vil derfor give folk et ord, de kan bruge, og som meget bedre signalerer det, de er: På jagt efter et job,” fortæller Simon Bauer om kampagnen, der kan følges på Facebook under navnet Projekt Respekt.

Ord kan med tiden få negative associationer
Jørgen Nørby Jensen, Dansk Sprognævn

 

Ord kan ændre på virkeligheden

I Dansk Sprognævn forklarer informationsmedarbejder Jørgen Nørby Jensen, at nogle ord med tiden bliver belastede, og specielt ord som beskriver mennesker, der er anderledes:

”Ord kan med tiden få negative associationer. Vi kender det f.eks. med ordet fremmedarbejder, som med tiden blev til gæstearbejder siden til nydansker. Det er måske det samme, som kan ske med ordet arbejdsløs, fordi der opstår flere og flere negative associationer med tilknytning til ordet,” siger Jørgen Nørby Jensen.

Og rent faktisk kan det godt lade sig gøre at ændre på virkeligheden ved at ændre på sproget, forklarer Jørgen Nørby Jensen. Det kan f.eks. lade sig gøre ved at gøre et ord mere aktivt:

”Mange kender sikkert det engelske udtryk »between jobs«, som jo beskriver en aktiv og ikke-permanent tilstand. Det er lidt det samme med ordet jobjæger. Nu får man jo ikke automatisk et job ved at kalde sig jobjæger i stedet for arbejdsløs, men det sender nogle helt andre signaler, fordi ordet kan skabe andre positive billeder og dermed påvirke den almindelige holdning. Det er dog noget som oftest tager tid og der kan sagtens gå 10, 20 eller 30 år, før det lykkes.”

Beskæftigelseskasse for akademikerne

I Akademikernes a-kasse (AAK) synes man også, at ordet arbejdsløs er problematisk. Derfor vil man hellere hedde en Beskæftigelseskasse eller bare b-kasse, fortæller direktør Michael Valentin, som før påske satte en annoncekampagne i gang i de store dagblade og på Facebook.

”Vi vil have vores medlemmer tættere på at få et job, efter de har mødt os. Det gør man ikke ved at sige, at det er synd for dem, men tværtimod ved at give dem selvtillid og energi. Når vi siger, at vi er en beskæftigelseskasse og ikke en arbejdsløshedskasse, er det et signal, der peger i samme retning,” siger Michael Valentin, der pointerer, at annoncerne egentlig kun er 10 procent af AAK’s beskæftigelseskasseprojekt:

”Faktisk er vores kampagne mest et kulturprojekt internt i AAK. Vores medlemmer har en oplevelse af at blive behandlet som vindere. Derfor skal de også mødes sådan i AAK. Vi er kun lige startet, men vi kan allerede mærke de forandringer, som sker i organisationen. Det er noget, som virkelig batter, og som kan ændre noget holdning.”

Emne