Dagpengeudløb

Derfor mister så mange ledige dagpengene

Beskæftigelsesministeriet opjusterede i sidste uge antallet af ledige, som mister dagpengene i første halvår af 2013.

Mand med korte ærmer og tomme lommer

Op i mod 23.000 ledige er ifølge Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet på vej til at miste dagpengene i løbet af de næste seks måneder.

Det står i skærende kontrast til, at man ved dagpengereformens vedtagelse regnede med, at 2-4.000 ledige årligt ville miste dagpengene. I forbindelse med akutpakken opjusterede Finansministeriet og Beskæftigelsesministeriet i august skønnet for hele 2013 til 9-16.000 ledige.

Sidste uges nyhed overgik dermed selv de mest pessimistiske prognoser for hvor mange, der falder ud over dagpengekanten i 2013. Der er tre årsager til, at der er så mange, som vil miste dagpengene.

Tre årsager

  1. For det første fordobles antallet af ledige i farezonen ikke, når man halverer dagpengeperioden – det mangedobles.
  2. For det andet har man strammet dobbelt ved samtidig at halvere dagpengeperioden og fordoble genoptjeningskravet.
  3. For det tredje har forudsigelserne om, at ledige, der er ved at miste dagpengene, finder arbejde som følge af en såkaldt motivationseffekt, ikke holdt stik.

Ingen positiv beskæftigelseseffekt

Det er direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirks, vurdering, at man hele tiden har fejlvurderet, at stramningerne medfører så voldsomme konsekvenser:

”Man begrundede tilbage i 2010 stramningerne med, at de ville have en positiv beskæftigelseseffekt, og at de fleste langtidsledige får en positiv motivation til at finde et job. Det har desværre vist sig ikke at holde stik. Konjunkturerne spiller naturligvis en rolle, men det virkelige problem er, at man strammer dobbelt og meget voldsommere, end man selv har troet,” slår Verner Sand Kirk fast og uddyber:

”Dagpengereformen svarer til, at man halverer antallet af klip på et klippekort til bussen fra ti til fem klip, samtidig med at man fordobler prisen fra 145 kr. til 290 kr. Kombinerer man det med en ringe beskæftigelsessituation, er det en cocktail, der får store konsekvenser for mange tusinde familier landet over."