Nyhed

DANA i ny rolle: Rådgiver for den franske regering

DANA - A-kassen for selvstændige - har påtaget sig rollen som rådgiver for den franske regering i spørgsmålet om arbejdsløshedsforsikring for selvstændige

Foden af Eiffeltårnet i Paris

Det er næsten et eventyr af H.C. Andersenske dimensioner: Den lille a-kasse fra det kolde nord, der ender som rådgiver for den mægtige franske stat. Måske er det derfor, at det er så god en fortælling. Fortællingen om hvordan DANA – Danmarks suverænt bedste a-kasse for primært selvstændige – endte som inspirator for den franske regering.

Lad os begynde ved begyndelsen. I foråret 2017 blæser der nye politiske vinde i Frankrig: Efter Trump og Brexit har verden brug for politisk opmuntring. Mange finder den i Frankrig, hvor den kun 39-årige Emmanuel Macron og hans bevægelse ”La République En Marche!” toner frem på den politiske scene. Alt imens de traditionelle partier snubler i deres egne trakasserier, fødes en ny europæisk politisk superstjerne.

I Danmark følger DANAs direktør, Keith Fobian interesseret med (Deres udsendte fornemmer en stærk frankofil åre i direktørens sind). Keith læser blandt andet Macrons ”Révolution”, hvor Macron tegner sit nye projekt for Frankrig. I Frankrig snakker man også om ”udkantsproblemer” og en nation, der ”knækker over på midten” – helt som herhjemme. Macron drømmer blandt andet om en stærkere iværksætterkultur, der også skal komme den franske ungdom til gode.

Visionerne passer som fod i hose med Keiths eget syn på udfordringer i det franske. På rejser i Frankrig har Keith netop observeret, hvordan dele af ungdommen mangler drømme og fremtidsmuligheder – ”arbejde i stedet for håbløshed”, som Keith formulerer det. Men også hvordan det franske samfund langt fra stimulerer opstart af nye virksomheder.

Skrev til præsidenten
Efter at have tænkt sommeren over, besluttede Keith Fobian sig for at skrive til den franske regering – slet og ret.

- Jeg satte et brev sammen om den danske model – på fransk – efter bedste evne. Man skal ikke kun fjerne bureaukrati, hvis man vil gøre det lettere at starte virksomhed. Sikkerhedsnettet skal også udvides til at gælde for selvstændige - så flere tør tage springet. I dag har man som selvstændig i Frankrig kun en slags kontanthjælp, hvis ens virksomhed ikke kan fortsætte. Og folk holder sig tilbage fra af søge om hjælp – Dels er det besværligt og dels er det forbundet med stor skam, fortæller Keith Fobian.

Keith fandt en kontaktformular på Élyséepalæets hjemmeside (Den franske præsidents officielle residens), kopierede brevet ind og trykkede send. I lang tid skete der ikke noget. Men den 26/10 kom der en invitation fra den franske regering. – Så var det alvor, konstaterer Keith med en lille portion ærefrygt i stemmen.

 

 

 

 

Invitation til møde i Paris.png

Invitationen fra den franske regering


Keith var velkommen den 20. november i regeringskontorerne på Rue de Varenne 57; Premierminister Edouard Philippes residens. Her ventede tre topfolk fra Sécurité Sociale i det franske kabinet. Embedsmænd med rang svarende til departementschef- og afdelingschefniveau i Danmark.

Fra 2019: Forsikringssystem i Frankrig for selvstændige.
Mødet i Paris kunne næsten ikke været timet bedre end tilfældet var. Under selve mødet kom der nemlig besked fra Élyséepalæet om, at den franske regering netop havde besluttet, at der skulle etableres en arbejdsløshedsforsikring for selvstændige fra 2019! Nu handlede det ikke længere om ”hvorfor”, men om ”hvordan”.

- De har besluttet, at det skal være en obligatorisk ordning, så diskussionerne om det frivillige sprang vi let henover, fortæller Keith, der også beretter, at en sidebemærkning fra hans side om hvad obligatorisk medlemskab kunne gøre for DANAs medlemstal, bragte de franske smil frem.

- Franskmændene var meget overrasket over vores lave ledighedsprocent på 2,2%. De spurgte ind til ledighedens varighed mm. De syntes til gengæld, at kontingentet til en dansk a-kasse umiddelbart er dyrt – i hvert fald indtil jeg gjorde opmærksom på, at den arbejdsløshedsforsikrede får en skattefordel, fortæller Keith.

- De var også meget interesseret i vores ophørs- og optjeningsregler. Hvad gør man med frisøren, der har klippet derhjemme. Virksomheder med mange aktiviteter, men stort set intet overskud osv. De spurgte ind til dokumentation for opfyldes af beskæftigelseskravet og ophørsbetingelserne, og jeg forsøgte at forklare detaljerne så præcist som muligt, fortæller Keith

Der var også spørgsmål af mere konkret karakter, fx: - Hvordan håndterer I Uber? Platformsøkonomien er også voksende i Frankrig, konstaterer Keith.

Efter en god times tid var mødet slut. Det franske embedsapparat er arbejdsmæssigt presset i bund af de mange reformer, Macron har sat i søen. Og Keith fornemmede travlheden: - De har virkeligt travlt. Macron stiller store krav og arbejder selv fra tidligt morgen til sen aften – alle ugens dage. Le Figaro har faktisk netop ryddet forsiden med en stor historie om arbejdspresset i regeringen, beretter Keith Fobian.

 

Keith_dana_akasse.png

Franck Morel, Keith Fobian og Marguerite Cazeneuve lige efter mødet.


Det store arbejdspres gør naturligvis ikke en time med den franske regering mindre imponerende.

Den danske ambassade har også vist stor interesse for besøget. Den danske ambassadør var forhindret den pågældende dag, men har lovet at rydde kalenderen, hvis et opfølgende møde skulle finde sted.

Hvad så nu?
- Vi har bidraget med det bedste af det, vi kan – de erfaringer, som vi har gjort os i Danmark. Og de indgår i den videre proces i den franske regering, konkluderer Keith Fobian. Mødet med den franske regering blev da også afsluttet med ordene ”á bientôt” – på gensyn. Og efterfølgende har DANA korresponderet med Sécurité Sociale om yderligere detaljer i den danske model for selvstændige.

Hvorvidt det bliver til et gensyn, står lige nu i det uvisse – Det vil da være sjovt, slutter Keith Fobian.

Keith Fobian er direktør i A-kassen DANA og valgt kritisk revisor i Danske A-kasser.