Rundtur til a-kasserne

Alle skal gøre det, de er bedst til

Politikerne burde flytte dagpengeudbetalingen over i Udbetaling Danmark og lade a-kasserne koncentrere sig om det, de er bedst til. Nemlig at få medlemmerne i arbejde. Ordene kommer fra Jesper Wengel, direktør i A-kassen Frie. Udover en ny opgavefordeling efterlyser han også mere frihed til a-kasserne, så hvert medlem kan få en unik behandling

Jesper Wengel fra Frie

Jesper Wengel, direktør i Frie, advarer om, at han bliver lidt frimodig, når han skal svare på spørgsmålet om, hvordan a-kassebranchen ser ud i fremtiden. Hans svar bygger på en holdning om, at alle bør gøre det, de er bedst til, og i hans optik betyder det, at Udbetaling Danmark skal stå for dagpengeberegning og -udbetaling; imens a-kasserne skal tage sig af coaching, vejledning og rådgivning af ledige medlemmer, så de kommer hurtigst muligt i job:

”Hvis politikerne kan finde modet til det, så burde de give vores udbetalingsopgave til den instans, der er ekspert på området. For hvorfor i alverden skal 24 a-kasser sidde med hvert deres it-system og konkurrere på det her område! Det er jo spild af ressourcer. A-kasserne skal også gøre det, de er eksperter til – nemlig at få ledige medlemmer i job. Samtidig bør vi overtage hele ansvaret for vores medlemmer – altså også de opgaver der nu ligger i jobcentrene. Det vil sikre, at de ledige kun skal forholde sig til et sted, og samtidig medføre at jobcentrene kan koncentrere sig om det, de er bedst til,” siger Jesper Wengel.

Væk fra laveste fællesnævner

Hvis han selv var beskæftigelsesminister, ville han sideløbende med den ændrede opgavefordeling, give a-kasserne mere frihed til deres opgavevaretagelse og i stedet måle dem på resultaterne.

”Jeg ville som det første afbureaukratisere vores område. Fjerne fokus fra procedurer og regler og i stedet indføre måling på resultater. Måske starte med at løsne op nogle få steder, for at se om det virker. Det er simpelthen så ærgerligt, at vi altid lander på laveste fællesnævner i denne her store branche. Og selv i den laveste fællesnævner vil der altid være nogle, der smutter igennem hullerne. Så i stedet burde man løfte barren lidt og give mere frihed. Også omkring værktøjerne. Hvis vi så ikke kan levere resultaterne, så skal vi naturligvis ikke honoreres”.

Øget frihed ville også give Frie endnu bedre muligheder for at forfølge den tilgang a-kassen allerede har til de ledige i dag. Nemlig at forholde sig individuelt til den enkelte samt lytte, sparre og motivere.

”Vi har allerede meget fokus på individet, og så arbejder vi med at skabe en vinderkultur internt i Frie, der transformeres om til et ”wauhh” hos medlemmerne. De skal alle sammen sige ’wauhh, hvor er det fedt at møde medarbejderne i Frie’. Vi vil simpelthen være førstevalget. Og det er jo vores medarbejdere, der skal få os derhen. Medlemmerne skal mærke, at medarbejderne synes, det er sjovt og vigtigt at arbejde for dem, for det smitter af. Vi ved jo selv, at hvis vi kommer i en butik, hvor ekspedienten er glad og overskudsagtig, så får vi lyst til at komme der igen,” forklarer Jesper Wengel og understreger, at Frie endda har været inspirationskilde til a-kasseforsøget, der går i gang ved årsskiftet.

Og lige netop a-kasseforsøget gør Jesper Wengel både glad og nedslået. Glad fordi han synes, der er mange gode takter og intentioner i forsøget, og nedslået fordi han synes, det er endnu et eksempel på gode politiske intentioner, der drukner i bureaukrati og kontrol, når det skal implementeres.

”Vi synes faktisk, at der løbende kommer mange gode intentioner fra politisk side. Men jeg synes, den største udfordring på vores område er, at der er så mange gode intentioner, der drukner i et rockwoollag af rigide regler eller manglende handling. A-kasseforsøget er bare et eksempel, og fordi det blev så rigidt, valgte vi at lade være med at søge om deltagelse. Afskaffelsen af opholdskravet er et andet. Endelig er der noget, som alle a-kasser er enige om, og alligevel bliver det syltet. Vi har alle arbejdet så hårdt på at komme af med det opholdskrav, og hvad sker der så? Der kommer en ny minister, som vi alle troede ville gøre noget, og så får vi at vide, at der desværre ikke sker noget i år. At det tidligst kan ske i 2021. Her ser vi gode intentioner uden handling,” siger Jesper Wengel og fortsætter:

”Det er så brandærgerligt. For i bund og grund arbejder vi med et fantastisk spændende område, der giver mening, fordi vi hjælper folk videre i deres liv. Men for Søren – det er som et damplokomotiv, der skal trækkes i gang, hver gang der skal ske en ændring. I hvert fald, hvis det er en positiv ændring”.

Fantastisk mulighed for begge

Når Jesper Wengel skal pege på det bedste, der er sket for branchen de seneste år, ville han gerne have kunnet peget på a-kasseforsøget, men som nævnt synes han, at det er kørt af sporet. Han peger i stedet på forenklingen for de selvstændige. En ændring han ikke mindst ser værdien af, nu hvor Frie er i gang med en fusionsproces med DANA.

”Sammen har DANA og A-kassen Frie mulighed for at støtte medlemmerne gennem hele arbejdslivet, uanset om de går fra lønmodtager til selvstændig eller omvendt. Det er i sig selv noget, vi ser meget frem til, og med de nye regler om selvstændige, bliver det meget lettere for os at køre sagsbehandlingen – også selv om medlemmer flytter frem og tilbage mellem de to grupper, som flere og flere jo gør,” siger Jesper Wengel og tilføjer, at han i det hele taget ser frem til, at fusionen bliver en realitet ved årsskiftet:

”Det er en fantastisk mulighed for begge organisationer. Vi er to af de mindste organisationer på a-kasseområdet, og vi må se i øjnene, at udviklingen går mod færre og større a-kasser. Derfor ser vi det som en fremtidssikring – både i forhold til de store investeringer, der er på it-området, og i forhold til at vi kan rumme alle typer medlemmer nu”.

I forbindelse med fusionen har Frie arbejdet tæt sammen med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), og Jesper Wengel sender masser af ros i styrelsens retning.

”Jeg ved ikke, om man kan nævne samarbejdet med STAR, som noget af det bedste, der er sket længe, men de fortjener i hvert fald rigtig meget ros. Jeg er meget imponeret over den dialog, vi har med dem, og den sparring og support vi får fra styrelsen i hele denne proces. Det gælder på det overordnede organisatoriske plan og på det it-mæssige og tekniske område. Både ledelsen og medarbejderne får fem stjerner fra mig”.

Mere respekt, tak

Jesper Wengel har tidligere nævnt, at den største udfordring på området er de gode politiske intentioner, der forsvinder i et rockwoollag. Han vil gerne nævne en anden udfordring, som er internt i branchen og i samme forbindelse kommer han med en opfordring:

”Jeg håber ikke, at jeg kommer lidt på kant med mine kollegaer her, men jeg synes, der er en tone og en jargon i branchen, der bærer præg af, at vi mangler lidt respekt for hinanden. Vi ser hinanden for meget som konkurrenter i stedet for en samlet branche. Og selvfølgelig er vi konkurrenter, men derfor kan vi da godt tale pænt om hinanden, behandle hinanden ordentligt og sågar samarbejde i nogle situationer,” siger Jesper Wengel og understreger, at han ikke skyder mere på nogle end andre.

”Jeg mener, det gælder bredt. Det kan både være mellem de a-kasser, der er i hovedorganisationerne og dem, der står udenfor. Men bestemt også internt mellem dem, der står udenfor. Vi kunne sagtens blive bedre til at tale sammen og til at omtale hinanden ordentligt. Vi oplever det primært via vores medlemmer, der er blevet kontaktet af andre a-kasser, der så har talt mindre pænt om Frie. Så nogle steder indgår det åbenbart i medlemshvervningen at nedgøre de andre lidt. Det synes jeg, vi skal væk fra. Vi skal i stedet se hinanden som en samlet branche”.

Mød Danske A-kassers medlemmer

Danske A-kasser er på rundtur hos vores medlems-a-kasser. Det kommer der en artikelserie ud af. Læs mere om formålet med artikelserien og hvad der venter dig her.

Fakta om Frie

Medlemsgrupper: 
Frie er en tværfaglig a-kasse for både lønmodtagere og selvstændige. Fra 1. januar fusionerer Frie med DANA, og derefter vil a-kassen tælle flere selvstændige.

Antal medlemmer*:
23.856.

A-kassens organisering:
Hovedkontor i Odense samt et kontor i Værløse. Derudover afholder Frie samtaler 15 steder i landet i kontorer, som de låner eller lejer hos bl.a. Alm. Brand. 

Oprettelsen af a-kassen og hvad den udspringer af:
A-kassen udspringer af den daværende hovedorganisation FTF, der blev dannet i 1952. I 1976 skete der en opsplitning af hovedorganisationen, og herefter var der to a-kasser. Dem vi i dag kender som FRIE og FTFa.

*Kilde: A-kassernes afregning af medlemsbidrag, Månedlig opgørelse pr. 1. februar 2019, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Fakta om Frie-direktøren

Navn: 
Jesper Wengel

Stilling: 
På visitkortet står der direktør, men Jesper Wengel kalder sig først og fremmest ’inspirator’, for som han siger: ”I bund og grund er jeg sådan én, der går rundt og inspirerer organisationen til at finde ud af, hvordan vi udvikler os, hvordan vi skaber en god arbejdsplads og hvordan vi sikrer, at medlemmerne får en god oplevelse”.

Alder:
56 år.

År i a-kassen:
1,5 år.

Tidligere beskæftigelse:
Tre år i LEGO, hvor han bidrog til opførelsen af LEGO House. Tidligere var Jesper Wengel over 20 år i Krifa.

Uddannelse: 
Formelt en MBA, men Jesper Wengel ser den daglige inspiration fra medarbejderne som den bedste og vigtigste uddannelse.

Seks hurtige til Jesper

Hvad håber du medlemmerne siger om jeres a-kasse?
At de virkelig oplever, der bliver lyttet til dem, og wauhh – Frie var der for mig!

Hvilke egenskaber vil du hæfte på en god leder?
For at holde hjulene i gang, skal du have ledere, der nogle gange lytter og nogle gange inspirerer. Du kan have noget modgang, så du har brug for, at der bliver lyttet og givet sparring; andre gange har du brug for inspiration til at komme videre.

Dit forbillede og hvorfor?
Mother Teresa. Jeg synes, det vidner om et imponerende lederskab at kunne skabe en verdensomspændende organisation, der motiverer og inspirerer mennesker til at arbejde blandt verdens fattigste og mest udsatte mennesker. At få folk til at elske at arbejde de usleste steder på jorden. Det er for mig lederskab.

Hvad drømte du om at blive, da du var barn?
Arkitekt. Jeg elskede at tegne som barn, og jeg elsker det stadig. Jeg kan også godt lide at bygge, jeg slapper af med en hammer og sav i hånden. Jeg kan fx finde på at tegne et anneks til vores sommerhus og bagefter bygge det med hjælp fra min hustru. 

Seneste bog du har læst?
Elsebeth Egholms krimi ”Jeg finder dig altid”. Jeg bor i Århus og forfatteren er fra Århus. Hendes bøger foregår oftest i byen, og i denne her krimi skriver hun ligefrem meget om den gade, jeg bor i.

Dine fritidsinteresser?
Min hustru og jeg kan godt lide at opleve nuet sammen. Det lyder meget flot, men i virkeligheden skal vi helst bare gøre noget sammen i fritiden. Opleve sammen, skabe sammen, drømme sammen. Vi elsker at rejse og at gå ture sammen – vi går en time hver aften. Vi elsker også at gå i teateret og have vores fælles projekter, fx det at bygge noget sammen.