Efterlønsudbetalinger

Ældre valgte efterlønnen

En ny opgørelse viser, at det især er folk over 50 år, som valgte at blive i efterlønsordningen. Langt størstedelen under 40 valgte på den anden side at få efterlønsbidragene udbetalt. A-kassernes vejledning har virket, mener AK-Samvirke.

Krukke der står efterløn på

De ældre blev i efterlønsordningen - de unge sagde farvel og tak. Det viser en ny opgørelse fra AK-Samvirke på baggrund af tal fra a-kasserne efter fristen den 1. oktober var udløbet. I gennemsnit har a-kasserne udbetalt 45.600 kr. pr. efterlønsberettiget medlem.

AK-Samvirkes opgørelse viser, at i alt 615.000 a-kassemedlemmer har forladt efterlønsordningen. I alt har 45 procent af de efterlønsberettigede medlemmer fået udbetalt deres efterlønsbidrag. Samtidig viser opgørelsen, at 67 procent af de efterlønsberettigede medlemmer under 40 år har forladt ordningen og hævet deres bidrag.

+50-årige blev i ordningen

I den anden ende af aldersskalaen har 16 procent af medlemmerne over 50 år hævet deres bidrag. Det er et resultat Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, er tilfreds med:

”Vi har fra starten af advaret om, at det generelt er en dårlig forretning at melde sig ud af efterlønsordningen, hvis du er over 50 år. Når kun 16 procent af folk over 50 år har hævet pengene, vidner det om, at a-kassernes store indsats med at vejlede medlemmerne har virket.”

Når kun 16 procent af folk over 50 år har hævet pengene, vidner det om, at a-kassernes store indsats for at vejlede medlemmerne har virket.
Verner Sand Kirk, AK-Samvirke

 

Mellem 65 og 35 procent hævede pengene

Opgørelsen viser også i hvilke a-kasser, der var flest, der droppede efterlønnen. I CA’s a-kasse var der hele 65 procent, som i alt hævede efterlønnen. Omvendt var der blandt pædagogerne færrest, som stoppede i efterlønsordningen. Kun 35 procent i BUPL’s a-kasse valgte at få deres bidrag udbetalt.

”Det er egentlig meget forventeligt. Medlemmerne i de a-kasser, hvor man typisk har høje indkomster og store pensionsopsparinger, er også dem, som har forladt efterlønsordningen. Omvendt kan vi se, at medlemmerne er blevet i ordningen i de a-kasser, hvor lønnen og pensionerne generelt ikke er så store. Billedet er dog ikke entydigt. Eksempelvis er der mange i f.eks. Byggefagenes a-kasse, der her hævet deres efterlønsbidrag,” konstaterer Verner Sand Kirk.