Akutpakke

A-kasserne intensiverer indsatsen

A-kasserne er allerede i gang med at forberede sig på at hjælpe de medlemmer, som risikerer at miste dagpengene i 2013. AK-Samvirke har talt med tre a-kasser om, hvad de gør for at hjælpe så mange som muligt.

Kvindelig løber der er klar til sprint

Så kom Beskæftigelsesministerens akutpakke, som skal hjælpe folk tilbage i job.

Pakken er efter AK-Samvirkes vurdering et udmærket skridt på vejen til at sikre, at så få ledige som muligt kommer i klemme 1. januar 2013 og mister deres forsørgelsesgrundlag.

Det er dog samtidig vurderingen, at der skal flere initiativer til for at det for alvor kan redde de mange tusinde, som risikerer at miste dagpengene i det nye år.

A-kasserne er allerede i gang

A-kasserne spiller en helt central rolle i aftalen – både i forhold til intensive samtaleforløb og ved, at de ledige, som er i farezonen, bliver kontaktet og får tilbud om ekstra hjælp og støtte.

Mange a-kasser er dog allerede ude af starthullerne og er i gang med at forberede den ekstraordinære indsats over for de ledige.

Lokale projekter i 3F

I 3F er der flere projekter i gang på afdelingsniveau, som skal styrke indsatsen over for de udfaldstruede medlemmer.

”Vores afdelinger arbejder allerede meget tæt sammen med jobcentrene om de ledige, der er i fare for at falde ud. Samtidig har vi f.eks. i Odense nedsat et projekt sammen med det regionale beskæftigelsesråd.Det skal også være med til at styrke indsatsen over for medlemmerne, inden de mister deres dagpenge,” siger konsulent Susanne Refslund fra 3F og fortsætter:

”Og så har vi jo særlig fokus på at skaffe voksenlærlingepladser -og især på jobrotation. Det mener vi, giver vores ledige medlemmer en god mulighed for at få en fastansættelse efterfølgende,” siger Susanne Refslund.

Vi har bl.a. holdt temadage for sagsbehandlerne i hele landet om, hvordan man lokalt kan gå i gang med indsatsen
Vibeke Kold, FOA

 

Uddannelse og eksamen i Krifa

En anden melding er, at flere a-kasser videreuddanner jobkonsulenterne. Det skal ifølge uddannelseskonsulent Henri Hummelmose Brorson fra Krifa øge kvaliteten i beskæftigelsesindsatsen:

”Vi har klædt vores jobkonsulenter bedre på, så de leverer endnu mere kvalitet i vores beskæftigelsesindsats. Det har vi gjort med en ny grunduddannelse, som afsluttes med eksamen," fortæller Henri Hummelmose Brorson og uddyber:

"Og så har vi opprioriteret vores indsats tidligt i ledighedsforløbet frem for at vente på, at de har været ledige i næsten to år. Faktisk sætter vi nu ind med hjælp til jobsøgning allerede inden, at kunderne bliver dagpengemodtagere.”

Temadage i FOA

Også i FOA klæder man medarbejderne endnu bedre på:

”Vi har bl.a. holdt temadage for sagsbehandlerne i hele landet om, hvordan man lokalt kan gå i gang med indsatsen,” fortæller Vibeke Kold, konsulent i FOA, og fortsætter:

”De medlemmer, som skal have deres femte rådighedssamtale i a-kassen, får et tilbud om, at samtalen kan vare længere end en almindelig rådighedssamtale og at vi kan få en repræsentant fra vores faglige afdeling til at deltage i samtalen. Det er noget, som mange medlemmer benytter sig af.”