Voksenlærlinge

A-kasser spiller hovedrolle i ny kampagne

A-kasser skal skaffe 800 voksenlærlingepladser i en ny kampagne. A-kassernes tætte kontakt med lokale virksomheder skal være med til at sikre, at målet bliver nået.

Start som voksenlærling og bliv klædt på. En ny kampagne skal fortælle danskere over 25 år, at de kan få en kompetencegivende uddannelse ved at tage en voksenlærlingeuddannelse. Kampagnen blev skudt i gang i sidste uge af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen foran 130 repræsentanter fra a-kasser og beskæftigelsesregioner.

A-kasserne har en helt central rolle i kampagnen. Dels skal de ud og fortælle medlemmerne om voksenlærlingeordningen. Dels skal a-kasserne gøre virksomhederne opmærksomme på de muligheder, der ligger i at oprette voksenlærepladser.

Samtidig skal a-kasserne være med til at formidle kontakten mellem lærling og lærepladserne på virksomhederne.

Uddannelsespladserne skal findes først

De fire a-kasser, som er med i kampagnen, fortalte hvordan de konkret vil gribe opgaven an. Det gjorde blandt andet beskæftigelseskonsulent Kari Løkken fra DANA:

”Vi vil bl.a. bruge vores konsulenter, som har virksomhedskontakten til at fortælle virksomhederne om kampagnen,” fortalte hun, og a-kassesekretær Grete Holm Nielsen fra 3F’s a-kasse var på samme spor:

”Virksomhedskontakten er uhyre vigtig, da uddannelsespladserne skal findes først, og det kan virksomhederne hjælpe os med. Derfor vil vi konkret fokusere på løbende kontakt og samarbejde med virksomhederne i de forskellige regioner.”

Næste generation skal være bedre uddannede end os. Men det betyder også, at vi skal sørge for, at de, som ikke har en uddannelse nu, får én. Det er derfor voksenlærlingepladserne er så vigtige
Mette Frederiksen, Beskæftigelsesminister

 

Et rejsehold

Også i Dansk Metal havde arbejdsmarkedschef Jens Frank et klart billede af, hvordan indsatsen skal gribes an:

"Vi har etableret et rejsehold, som opsøger virksomhederne og introducerer kampagnen. Rejseholdene skal skabe interesse for kampagnen, og det er ambitionen, at de arbejder med helt lokale indsatser i virksomhederne.”

799 to go

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), lagde ud med at fortælle, at den første voksenlærlingeplads allerede var blevet oprettet på regionshospitalet i Randers:

”Så mangler vi kun 799,” notede beskæftigelsesministeren og pointerede:

”Det skal bare ikke stoppe her. Næste generation skal være bedre uddannede end os. Men det betyder også, at vi skal sørge for, at de, som ikke har en uddannelse nu, får én. Det er derfor voksenlærlingepladserne er så vigtige.”

Færre ufaglærte jobs

Formand for AK-Samvirke, Morten Kaspersen, lagde på vægt på, at flere ufaglærte skal tage en uddannelse. Simpelthen fordi der bliver færre og færre jobs til dem. A-kasserne er her vigtige medspillere:

”Det er jo ingen fremmed opgave for a-kasserne at hjælpe ledige i job igen. Derfor glæder vi os fra AK-Samvirkes side til samarbejdet med både regionerne og arbejdsgiverne om at skaffe så mange lærlingepladser som muligt.”