Nyhed

A-kassepanel: Opholdskrav fører til færre a-kasseforsikrede

Danske A-kassers nye a-kassepanel slår fast, at opholdskravet både vil få medlemmer til at melde sig ud af a-kasserne og få færre til at melde sig ind

Kvinde med ryggen til

Lovforslaget om et opholdskrav i dagpengesystemet blev i sidste ugeførstebehandlet i Folketinget. Opholdskravet er en del af den Skatteaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om i foråret.

A-kassepanelet, der består af den øverste ledelse i Danske A-kassers 23 medlemsorganisationer, slår nu fast, at opholdskravet vil føre til færre a-kasseforsikrede. Panelet siger, at kravet både vil få medlemmer til at melde sig ud af a-kasserne og få færre til at melde sig ind.

Således siger 16 ud af 23 a-kasseledere, at opholdskravet i høj eller nogen grad vil få medlemmer til at melde sig ud af a-kassen. Kun én a-kasseleder vurderer, at det slet ikke vil få medlemmer til at melde sig ud.

Danske A-kasser har ikke tal på, hvor mange medlemmer a-kasserne vurderer, de vil miste. I det fremsatte lovforslag skyder Beskæftigelsesministeriet selv på, at cirka 20.350 personer vil melde sig ud. Ministeriet har ikke beskrevet, hvordan de kommer frem til dette tal.

Ifølge a-kassepanelet vil opholdskravet ikke kun få nuværende medlemmer til at melde sig ud. Opholdskravet vil også betyde, at færre vil melde sig ind. Således svarer 13 ud af 23 at det vil gælde i høj eller nogen grad. Kun én a-kasseleder vurderer, at det slet ikke vil ske.

 

Demonstration imod opholdskravet

I december 2019 blev S-regeringen og dens støttepartier enige om at droppe opholdskravet allerede i forbindelse med finansloven for 2020.  Den 23. januar blev afskaffelsen vedtaget i Folketinget. Det betød, at opholdskravet blev afskaffet pr. 1. februar 2020. Herunder kan du læse om opholdskravet - fra start til afskaffelse