Dagpengereform

2.400 ledige risikerer hver måned at miste dagpengene

Effekterne af dagpengereformen er alarmerende. En ny prognose viser, at 2.400 ledige hver måned risikerer at miste dagpengene, når dagpengeperioden halveres fra fire til to år. Konsekvenserne er, at tusinder mister deres forsørgelsesgrundlag.

Siden juli 2010 har AK-Samvirke løbende overvåget, hvad konsekvenserne for de ledige risikerer at blive, når dagpengereformen halverer dagpengelængden fra fire til to år og fordobler genoptjeningskravet fra et halvt til et helt år.

Nu viser AK-Samvirkes nyeste prognose, at 2.400 ledige hver måned risikerer at miste dagpengene, fordi de rammer den nye toårsgrænse. Prognosen opgør hvor mange, der havde mistet dagpengeretten, hvis reformen allerede havde været fuldt indfaset.

Det er alarmerende tal, som skal tages dybt alvorligt af politikere, jobcentrene og a-kasserne
Verner Sand Kirk

 

Forlængelsen har udskudt problemet, ikke løst det

Regeringen forlængede i sidste år dagpengeperioden midlertidigt med op til et halvt år for ledige, der ellers ville miste dagpengene i andet halvår af 2012. AK-Samvirkes prognose viser imidlertid, at der efter den 31. december 2012 vil komme en voldsom stigning i antallet af ledige, der risikerer at miste dagpengene.

”Regeringen handlede helt rigtigt ved at forlænge dagpengeperioden midlertidigt, men der var desværre kun tale om en udskydelse og ikke en løsning af problemet. Vores prognose viser, at der efterfølgende hver måned vil være 2.400 ledige, som rammer den nye to-årsgrænse og dermed vil miste dagpengene,” siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke.

Alarmerende tal

Han pointerer desuden, at oven i de 2.400 ledige vil der hver måned i første halvår af 2013 være mindst 1.000 ledige yderligere, der mister dagpengeretten. Det er de ledige, der fik gavn af det ekstra halve år regeringen midlertidigt forlængede dagpengeperioden med, men som det ikke lykkes at finde et arbejde i det halve år.

”Det er alarmerende tal, som skal tages dybt alvorligt af politikere, jobcentrene og a-kasserne. Intensiveret jobsøgning og hjælp fra a-kasser og jobcentre vil helt sikkert kunne skaffe nogle af dem i arbejde, så de reddes på målstregen. Men der vil stadig være at tusindvis af danskere, der hver måned mister deres forsørgelsesgrundlag,” vurderer Verner Sand Kirk.

FTF-området mindst ramt

Selvom LO-kasserne kun repræsenterer 53 procent af alle ledige a-kassemedlemmer, kom hele 63 procent af dem, der passerede den nye to-årsgrænse i de første tre kvartaler af 2011, fra en LO-kasse.

De a-kasser, der er mindst berørt, er FTF-kasserne. FTF-kasserne har 10 procent af alle ledige a-kassemedlemmer, men det er kun fire procent af dem, der de seneste tre kvartaler passerede to års ledighed, der kommer fra FTF a-kasserne.