Nyhed

Lille fald i ledigheden, men a-kasser frygter, at dimittenderne bliver hårdt ramt om lidt

Ledigheden blandt a-kassemedlemmer er en smule faldende, viser opdateret notat fra Danske A-kasser. Samlet set er ledigheden faldet til 143.000. Da den var på sit højeste i starten af maj var ledigheden på 152.000. Men flere a-kasser, som fx AJKS og DSA, forventer, at udviklingen desværre vil vende igen. Blandt andet er der frygt for en ekstra høj dimittendledighed i år

Sur smiley

Alt afhængig af medlemsgrupper rammer coronakrisen forskelligt i landets a-kasser. Nogle a-kasser mærkede hurtigt krisen, da de har mange medlemmer med ingen eller korte opsigelsesvarsler, og andre vil først for alvor mærke til krisen på lidt længere sigt. Uge for uge opdaterer Danske A-kasser et notat, så udviklingen i ledigheden i alle a-kasser kan følges tæt. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog (AJKS) er en af de a-kasser som ifølge direktør Linda Garlov både vil opleve en første, anden og tredje bølge af ledige under coronakrisen. Den første bølge var alle de medlemmer, der enten er selvstændige eller har job uden opsigelsesvarsler, som blev ledige lige i begyndelsen af krisen. 

”Blandt vores medlemmer er mange freelancere, selvstændige, og dem vi kalder kombinatører – det vil sige, at de har skruet deres arbejdsliv sammen ved at kombinere selvstændig virksomhed inden for vores fagområde med fx en timelønnet ansættelse på en skole eller i en børnehave. Og det var denne gruppe, som udgjorde første bølge af ledige her under krisen,” forklarer Linda Garlov og fortsætter:

”Og desværre ser vi jo også nok ind i en anden bølge med alle de dimittender, der kommer ud på arbejdsmarkedet om lidt og senere en tredje bølge, når fyringsrunderne på de store arbejdspladser slår igennem i ledighedsstatistikkerne, når de opsagtes opsigelsesperioder udløber”.

Også lyspunkter hos AJKS

Linda Garlov er dog ikke udelukkende pessimistisk på de ledige medlemmers vegne. 

”Vi har jo haft rigtig mange karrieresamtaler her under krisen, og vores medarbejdere melder om, at vores arbejdsmarked på intet tidspunkt gik fuldstændig i stå – faktisk har 800 ledige afmeldt sig dagpenge i perioden. Der har hele tiden været stillinger slået op, og der har hele tiden været bevægelse – og lige nu ser vi heldigvis, at der kommer mere og mere bevægelse. Problemet er naturligvis, at der i disse måneder er endnu flere om buddet, når der er en stilling slået op. Lige nu har vi med 2450 ledige cirka 500 flere end vi plejer. Og på denne tid af året kan vi normalt koncentrere os næsten udelukkende om at hjælpe dimittenderne i gang, men i år er der altså en bredere gruppe, som skal hjælpes,” siger Linda Garlov, der heldigvis også har oplevet et lyspunkt ved, at krisen har sat gang i et af branchens fagområder:

”Krisen har jo virkelig fremmet digitaliseringen på landets arbejdspladser, og det er et område, som mange af vores medlemmer har stærke kompetencer indenfor, så det udnytter vi så godt som muligt. Blandt andet har vi i AJKS sammen med Københavns Kommune udviklet et 50+-projekt, hvor vi videreuddanner nogle af vores medlemmer til at blive digitale koordinatorer, som bliver matchet med virksomheder, der har behov for medarbejdere med netop den kunnen. Det er et projekt, som jeg forventer mig meget af,” siger hun.

Fysioterapeuter fik fordoblet ledigheden

I Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA) oplever de også lige nu, at der er ved at komme lidt gang i arbejdsmarkedet igen og dermed en mindre nedgang i ledigheden. Da ledigheden i DSA var højst havde de 2247 ledige, hvilket var en stigning på 28 procent i forhold til før krisen. Formand for DSA, Anni Pilgaard, forklarer, at det særligt har været fysioterapeuterne, som oplevede noget nær en fordobling af deres ledighed og dermed en ledighedsprocent på fem i denne periode. 

”Vi kan nu se, at i hvert fald 150 af dem igen er gået i arbejde. Det er primært til de private klinikker, som til at begynde med var lukket helt ned, men nu er kommet i gang igen og nærmer sig fuld belægning i takt med at kravene til afstand mv lempes. Også jordemødre og ergoterapeuter ser ud til at have et mindre fald i ledigheden igen,” siger Anni Pilgaard.

Uventet ledighed blandt sygeplejersker

Selv om en stor del af sundhedspersonalet på landet sygehuse har været i højeste alarmberedskab under coronakrisen, så har sygeplejerskerne i DSA alligevel oplevet en stigning i ledigheden. 

”Da ledigheden toppede havde vi cirka 650 flere ledige sygeplejersker end før coronakrisen. Den ledighed havde ingen vel forventet at se, samtidig med at beredskabet har været på det højeste under coronakrisen. Ledigheden blandt sygeplejersker skyldtes, at nogle privatklinikker, privathospitaler og vikarbureauer har været lukket helt ned, men de er nu langsomt kommet i gang igen. Vi ved positivt, at både sygeplejersker og andre af vores medlemmer har meldt sig til beredskabet, og at mange har taget ekstra-vagter og knoklet. I maj formidlede vi fx også ledige bioanalytikere til de nye testtelte, så vi har været aktive og både tacklet flere ledige, arbejdsfordelinger og vejledt om beredskab og formidlet ekstra sundhedsprofessionelle til at gøre en forskel i test-telte og på hospitalerne,” siger Anni Pilgaard og fortsætter:

”At ledigheden blandt sygeplejersker nu stiger lidt igen skyldes formentlig, at vi allerede er begyndt at se de første nyuddannede melde sig på arbejdsmarkedet. Det er en tendens, vi plejer at se på denne tid af året. Men det er klart, at vi har større ledighed samlet set i år end tidligere år, fordi vi stadig mærker nogle efterveer af coronakrisen samtidig med, at coronaberedskabet drosler ned”. 

Arbejdsmarked i slow motion

Anni Pilgaard, ser ligesom Linda Garlov med bekymring på, hvordan det kommer til at gå med de mange dimittender, som lige om lidt bliver færdige fra landets uddannelsesinstitutioner.

”Vi afventer med nogen spænding de kommende uger, hvor over 1.500 nyuddannede i vores seks fag bliver færdige. Der er ikke det samme antal opslåede stillinger, som der plejer at være, og ligesom under andre kriser oplever vi, at de erfarne har mindre lyst til at flytte sig med den følge, at bevægelsen på vores arbejdsmarkeder kører i slow motion. Derfor risikerer flere nyuddannede desværre at skulle på dagpenge, og de ser ind i en mere usikker fremtid end tidligere. Så selv om ledighedstallene på vores område generelt er blevet meget bedre, så frygter jeg stadig at krisen sætter sig spor,” siger Anni Pilgaard.

Togskinner ved Vesterport Station

Danske A-kasser opdaterer løbende et notat med tal for den seneste udvikling i beskæftigelsen og ledigheden. Her kan man bl.a. se ledighedsudvikling i de enkelte a-kasser. Du kan finde det nyeste notat neden for.