Nyhed

Timelønnede vikarer mærker coronakrisen

Også lærerne og socialpædagogerne har oplevet en stigende ledighed i månederne med corona. Det viser et opdateret notat om ledigheden for a-kassemedlemmer. Fra lærernes og socialpædagogernes a-kasser lyder det, at udviklingen ikke kun har med coronakrisen at gøre, men de timelønnede vikarer har dog tydeligt kunne mærke krisen

Tavle og hånd med kridt

Med en stigning på henholdsvis 20 procent og 25 procent i ledigheden under coronakrisen er både Socialpædagogernes og Lærernes a-kasser blandt de a-kasser, der har oplevet den laveste stigning i ledigheden de seneste måneder. Det viser Danske A-kassers opdaterede notat om ledigheden under coronakrisen:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.


Og de to a-kasser melder om, at en del af stigningen ikke er direkte coronarelateret. Alligevel er der en gruppe af deres medlemmer, som har mærket krisen direkte og derfor har måtte melde sig i ledighedskøen. Det gælder de timelønnede vikarer.

Rune Thorup, der er vicesekretariatschef i Lærernes A-kasse, oplyser, at der blandt deres medlemmer var tilmeldt 2.109 til jobcentrene den 12. marts, og at tallet er steget til 2.589 den 27. maj. 

”Toppen så vi 7. april med 2.608 ledige, så nogle er kommet i job igen. Og på vores arbejdsmarked er der altid et rimeligt stort flow, så det er ikke de samme ledige vi ser måned efter måned. Heller ikke i disse måneder. Når det så er sagt, så er vores medlemsgruppe også blevet ramt af nedlukningen, og især de timelønnede lærere har fået virkeligheden at mærke. Nogle vikariater er udløbet uden at blive forlænget, og skolerne har generelt ikke haft brug for at tilkalde det samme antal vikarer under nedlukningen som normalt. Vi har spurgt alle nyledige om årsagen, og 150 medlemmer har selv oplyst, at de er ophørt pga. nedlukningen, men tallet er givet vis højere,” siger Rune Thorup og tilføjer:

”Vi hører også, at fx ansættelsessamtaler i forbindelse med det nye skoleår er rykket, og det kan bl.a. også have betydning for de nyuddannede, der skal i gang med jobsøgningen. Derfor holder vi nøje øje med situationen på vores arbejdsmarked. Også fordi det desværre ser ud til, at vi ikke alene kan tilskrive Covid-19 situationen hele årsagen til stigningen i vores ledighed”.

Business as usual
I Socialpædagogernes A-kasse har de også nærstuderet ledighedstallene under coronakrisen, og her er konklusionen, at udviklingen nærmest er ’business as usual’ for denne tid på året. Formand for a-kassen Michael Madsen siger, at deres ledighed som altid følger den kommunale budgetlægning og omorganisering gennem året.

”Det er ikke atypisk for os at have en stigning i ledigheden her om foråret. Det skyldes, at kommunerne gennem efteråret lægger budgetter og planlægger omorganisering og besparelser, der effektueres i månederne efter. Og vores medlemmer har typisk flere måneders opsigelse, så de begynder at melde sig ledige i foråret. Derefter ser vi normalt, at de bliver ansat igen nye steder frem mod sommer, når nogle af de kommuner, der skar ned for et par år siden, indser, at de har brug for flere hænder. På den måde rykker en del af vores medlemmer rundt mellem kommunerne alt efter, hvor der bliver sparet og hvor der bliver lappet huller,” forklarer Michael Madsen, der dog også genkender billedet af, at de timelønnede medlemmer kan mærke coronakrisen.

”Det vi har set under krisen er, at flere bo- og beskæftigelsestilbud har lukket beskæftigelsesdelen ned imens bo-delen naturligvis har kørt videre, da det jo er borgernes hjem. Men hvor der før har været løbende brug for timelønnede vikarer i begge dele af indsatsen, så har man nu blot kunne flytte de fastansatte medarbejdere fra beskæftigelsesdelen over til bo-delen. Derfor har vi desværre timelønnede medlemmer, der tydeligt har kunnet mærke krisen”.

Togskinner ved Vesterport Station

Danske A-kasser opdaterer løbende et notat med tal for den seneste udvikling i beskæftigelsen og ledigheden. Her kan man bl.a. se ledighedsudvikling i de enkelte a-kasser. Du kan finde det nyeste notat neden for.