Rundtur til a-kasserne

Lad os udnytte synergieffekten i en branche, der sprudler af ideer

Hos BUPL-A efterlyser formand Lasse Bjerg Jørgensen mere samarbejde på tværs af a-kasser. Det kan både være i fællesskaber omkring udbetaling og jobskabelse, og det kan være i projekter som ”+50 Turn Around”, som BUPL-A allerede har gennemført sammen med to andre a-kasser

Lasse Bjerg Jørgensen fra BUPL-A

Fotograf: Ulrik Jantzen

Vi giver rigtig meget frihed under ansvar, og så udfører vi det, som jeg kalder den omvendte ledelsesopgave, hvor vi engang imellem må holde medarbejderne en smule nede og spørge om de også tænker på, at man kan blive lidt træt…”.

Ordene er Lasse Bjerg Jørgensens, hovedkasserer i BUPL og formand i BUPL-A. De er sagt med et smil og i bedste mening. De kommer nemlig lige efter, han har rost sine medarbejdere for at have en utrolig faglig kreativitet og være ustoppelige i forhold til at finde på nye tiltag, som kan inspirere medlemmerne til at være aktivt jobsøgende.

Og Lasse Bjerg Jørgensen roser ikke kun egne folk, men synes generelt, at han er en del af en sprudlende branche. Derfor efterlyser han også meget mere samarbejde og idéudveksling mellem a-kasserne.

Jeg synes, vi skal være bedre til at arbejde på tværs og til at gå sammen i fællesskaber. Det kan være om udbetaling eller jobskabelse, og det kan være i forskellige projekter. For det første kan vi spare nogle penge, men det kan også føre til, at vi får nye ideer og at man kan afprøve noget fra en a-kasse i en anden a-kasse. Jeg synes, der sker så meget kreativt i branchen. Den sprudler af ideer, så lad os da udnytte synergieffekten,” siger Lasse Bjerg Jørgensen, der ikke ser mange begrænsninger på, hvem der kan lære af hinanden.

Der er da sikkert nogle, der vil have lettere ved at arbejde sammen end andre, og i nogle a-kasser vil vi være langt fra hinanden job- og branchemæssigt. Men man kan jo prøve at snakke om det – det er jo ikke sikkert, det er så svært. Der er fx nogle a-kasser, hvis medlemmer har en helt anden uddannelsesmæssig baggrund end vores, men hvor jeg alligevel tænker, at jeg godt kan lære af den måde, de arbejder på. Fx var vi til et møde i regeringens Beskæftigelsesråd, og der kom HK’s A-kasse og Magistrenes A-kasse og talte om, hvordan de arbejder med at få deres medlemmer i job – og jeg synes de havde en god tænkning og også fortalte om metoder, der minder om det, vi gør”.

Ny gejst og ord på kompetencerne

BUPL-A har allerede i dag gode erfaringer med samarbejde. Fx har de sammen med Lærernes A-kasse og DSA gennemført projektet ”+50 Turn Around”, som blev afsluttet i 2018. Det var et projekt som STAR bevilgede penge til og som kørte over to år med det formål at få ledige over 50 år videre i job – i eller udenfor eget fagområde. BUPL-A var med i projektet, da de kunne se, at de havde flere ældre i ledighedsgruppen, og at de ældre hang lidt længere tid i ledigheden.

”Omsorgs- og velfærdsfagene er kendetegnet ved at være et hårdt arbejdsområde, så vi kunne se, at mange medlemmer, som bliver ledige i en høj alder, har brug for at få ny gejst ind i deres syn på arbejdslivet, og vi kunne også se, at gruppen efter mange år på arbejdsmarkedet havde brug for at få sat flere ord på deres kompetencer. Så det var noget af det, vi arbejdede med”.

Projektet tilbød deltagerne kompetenceafklaring, mental bearbejdning, coaching, nye jobsøgningsredskaber og bearbejdning af individuelle barrierer. Undervejs fik deltagerne tilbudt sparring fra eksperter i rekruttering, arbejdsgivere indenfor eget fagområde og folk fra andre fagområder. Resultaterne blev langt bedre end det fastsatte mål. Cirka 70 procent af deltagerne var i arbejde efter seks måneder.

”Og lidt overraskende for os havde deltagerne meget gavn af netværksdelen på tværs af forskellige fagligheder. Der er jo tale om professions-a-kasser, som alle er stolte og stærke i deres faglighed, og alligevel fik deltagerne rigtig meget ud af at udveksle erfaringer på kryds og tværs”.

De tre involverede a-kasser har netop kastet sig ud i endnu et STAR-finansieret seniorprojekt – denne gang har de SL-A med i fællesskabet. Det nye projekt hedder ”Nyt perspektiv på dit arbejdsliv”.

”Denne gang har vi valgt at køre med færre fastlagte moduler og med flere valgmuligheder for den enkelte. Vi regner med at få de samme flotte resultater som sidst”.

Hjælp til drømmejobbet – lige meget hvilket

Lasse Bjerg Jørgensen fremhæver, at de i BUPL-A generelt mener, at samarbejde mellem a-kasserne er meget gavnligt. Han nævner, at de hidtil har haft et godt samarbejde med de andre a-kasser i FTF-gruppen, og at de nu glæder sig over at få mulighed for et endnu bredere samarbejde i FH-regi. Han håber også på, at a-kasserne i forsøgsordningen kan få glæde af hinanden. Derudover nævner han SL-A, som en nær samarbejdspartner. Dem deler BUPL-A uddannelser med, og derfor har de blandt andet et godt samarbejde på uddannelsesstederne. BUPL-A’s formand ser det heller ikke som et nederlag, hvis nogle af medlemmerne forsvinder over til fx SL-A eller Lærernes A-kasse. Det er en del af gamet og kan være en del af at hjælpe sine medlemmer bedst muligt.

En af vores store mærkesager er at fokusere på at være en pædagogfaglig a-kasse, der kender det samlede pædagogiske arbejdsmarked – blandt andet ved at arbejde tæt sammen med vores faglige afdelinger. En anden mærkesag er at guide medlemmerne lige præcis derhen, hvor de har lyst til at være. Også selv om de bliver guidet ud af vores branche. Nogle kommer så tilbage, nogle skal måske aldrig være pædagoger igen – det er en del af vores medlemsnære tilgang at hjælpe alle til at finde ud af, om man fortsat skal være inden for feltet, eller om man hellere skal videreuddannes over i noget andet,” forklarer Lasse Bjerg Jørgensen, der også ser det som en af a-kassens opgaver at få medlemmer og omverdenen til at se spændvidden i det pædagogiske arbejdsområde.

”Det er slet ikke så begrænset, som mange tror. Det er meget mere end vuggestue, børnehave og SFO. Vi kan pege på 28 arbejdsområder inden for det pædagogiske felt, og det giver jo medlemmerne et bredt spektrum at søge indenfor. Blandt andet ældreområdet og biblioteksvæsnet. Og drømmer et medlem fx om at blive børnehaveklasseleder (red: der hører under Lærernes A-kasse), så kan vi både hjælpe med at finde job, der ligner inden for vores eget område, og som nævnt hjælper vi også gerne et medlem med at opnå drømmejobbet, selv om medlemmet så melder sig ud af vores a-kasse”.

Brug for modige politikere

Formanden kredser i løbet af interviewet meget om at have medlemmerne i centrum, og stod det til ham skulle dagpengesystemet rumme bedre muligheder for at give skræddersyet hjælp.

”Nogle kan slet ikke forstå, at de skal ind i det her system som ledige – de kan selv. Mens andre skal have meget hjælp. Og derfor differentierer vi allerede meget i dag. Men hvis jeg var beskæftigelsesminister, så ville jeg fjerne den rigide måde, vi skal køre samtaler på. Jeg ville indføre meget mere fleksibilitet og give a-kasserne mulighed for at tage udgangspunkt i den enkeltes behov,” siger Lasse Bjerg Jørgensen og siger, at det netop er den håndholdte indsats i ”+50 Turn Around”, der gjorde projektet til så stor en succes.

”Der stod vi med en gruppe pædagoger, der oplevede det som et slag i ansigtet og et angreb på deres faglige stolthed, at man efter så mange år blev ledig – en gruppe, der havde mest lyst til at trække sig ind i sig selv med det resultat, at de slet ikke var ”salgbare”. Og dem kunne vi med massiv hjælp få til igen at blive stolte pædagoger med rank ryg. Og det er da meget vigtigere at lægge vores kræfter der end at gennemføre en perlerække af samtaler med nogle pædagoger, der egentlig godt kan selv og bare skal vide, at vi naturligvis er der, hvis de får brug for os. Vi skal væk fra ”one size fits all” i dagpengesystemet. Men det kræver først og fremmest nogle modige politikere, der tør fjerne de rigide regler”.

Mød Danske A-kassers medlemmer

Danske A-kasser er på rundtur hos vores medlems-a-kasser. Det kommer der en artikelserie ud af. Læs mere om formålet med artikelserien og hvad der venter dig her.

Fakta om BUPL-A

Medlemsgruppe:
Pædagoger. 

Antal medlemmer*:
61.365.

A-kassens organisering:
Hovedsæde i København og to udgående teams (fra Slagelse og Kolding). Medarbejdere fra de to teams kører ud til samtaler i jobcentre og i de faglige afdelinger, hvor a-kassen har et kontor i hver af fagforeningen BUPL’s 12 afdelinger.

Oprettelsen af a-kassen – og hvad udspringer den af:
BUPL-A blev oprettet den 1. januar 1991. Den udspringer af Den Forebyggende Børneforsorgs A-kasse, som var PMF´s, SL´s og BUPL´s fælles a-kasse. Da PMF og SL for snart 30 år siden ville oprette deres egne a-kasser, gjorde BUPL det samme.

*Kilde: A-kassernes afregning af medlemsbidrag. Månedlig opgørelse pr. 1. februar 2019, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

 

Fakta om BUPL-A's formand

Navn:
Lasse Bjerg Jørgensen.

Stilling:
Hovedkasserer i BUPL og formand for BUPL-A.

Alder:
51 år.

År i a-kassen:
13 år i BUPL. Valgt som faglig sekretær i 2006 og valgt til hovedkasserer i 2012. Var først næstformand i a-kassen og har i seks år været formand.

Tidligere beskæftigelse:
Leder af daginstitutionen Damhuset i Vanløse.

Uddannelse:
Uddannet pædagog i 1991.

Seks hurtige til Lasse

Hvilke ord håber du medlemmerne forbinder med jeres a-kasse?
At vi er imødekommende – og møder medlemmerne som mennesker og som pædagoger.

Hvilke ord vil du hæfte på en god leder?
Man skal være i stand til at engagere andre til at yde deres bedste, og så skal man selv være engageret i sit stof og sit ledelsesområde.

Hvad drømte du om at blive, da du var barn?
Det kan jeg ikke huske, men vi har en lang tradition med pædagoger i min familie, så selv om jeg nægtede at ville gå den vej i mange år, så var det nok hele tiden bestemt som endemålet.

Seneste bog du har læst?
”Anker Jørgensens tid”. Det er ikke en biografi, men en fremstilling af den tid han levede i. Den handler alligevel meget om ham, da han som statsminister tegnede samfundet i mange år. Han var statsminister i min barndom, så minderne vældede frem, da jeg læste bogen. Meget af historien kan jeg jo i forvejen, men det var interessant at få genfortalt, hvordan den mand evnede at beholde sin politiske kraft og vilje, selv om han fik så meget skæld ud igennem tiden. Han kom fra svære kår og var statsminister i en svær tid med oliekrise og store forventninger til velfærdssamfundet. Jeg synes eftertiden har dømt ham alt for hårdt… og meget af kritikken – det med at han kørte økonomien i sænk – det har været et skalkeskjul for efterfølgernes egen uformåenhed.

Dit forbillede og hvorfor?
Jeg ville egentlig svare, at jeg ikke har forbilleder, men efter jeg fik talt mig varm om Anker Jørgensen, så tror jeg, at jeg nævner ham som forbillede.

Dine fritidsinteresser?
Jeg elsker at rejse, læse, gå lange ture og feste. Og så er jeg glad for teater – helst klassisk og meget gerne Shakespeare.