Akutjob

Sådan vil DI skaffe 3.300 akutjobs

Som den største organisation under Dansk Arbejdsgiverforening arbejder DI på at få slået ca. 3.300 akutjobs op. Det er ikke nogen nem opgave, men mange virksomhederne er i følge DI rede til at give de udfaldstruede ledige en chance.

Ung mand arbejder med træ

Akutjobaftalen skal skaffe i alt 12.500 akutjobs. Det skal være med til at redde nogle af de ledige, som står til at miste dagpengeretten i de første seks måneder af 2013. Det er i hvert fald hensigten i aftalen regeringen lavede med de private og offentlig arbejdsgivere.

Men hvad gør arbejdsgiverne konkret for at leve op til hensigterne? Som den største organisation under DA vil DI gå efter at slå ca. 3.300 akutjobs op øremærket udfaldstruede ledige. Det siger chefkonsulent i DI, Thomas Qvortrup.

Vil fastholde dagpengereformen

Han forklarede på et møde med a-kasserne i AK-Samvirke i torsdags, hvorfor DI er gået med i akutjobaftalen:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at DI ønsker at fastholde dagpengereformen, som den er. Men samtidig er det også vigtigt for os at fastholde så mange som muligt på arbejdsmarkedet, fordi et stort arbejdsudbud er vigtigt for os. Derfor vil vi gerne være med til at synliggøre så mange jobs overfor de ledige, der er ved at falde ud over kanten, som muligt.”

Kampagnen skal jo rydde nogle af de meget praktiske barrierer for virksomhederne af vejen. Det handler f.eks. helt banalt om, at mange virksomheder ikke har prøvet at slå et job op på jobnet før
Thomas Qvortrup, DI

 

Aktion Akutjob skal rådgive virksomhederne

DI har iværksat Aktion Akutjob, som er en kampagne målrettet deres medlemsvirksomheder. Bl.a. har direktør i DI, Karsten Dybvad skrevet ud til de administrerende direktører i 10.000 danske virksomheder. I brevet fortæller han, hvorfor DI er gået med i aftalen, og han opfordrer virksomhederne til at bakke op om aftalen ved at ansætte nogle af de udfaldstruede ledige

Thomas Qvortrup fortæller, at kampagnen skal guide virksomhederne til, hvordan de f.eks. slår et akutjob op, og hvordan virksomhederne skal klare dokumentation og papirarbejde:

”Kampagnen skal jo rydde nogle af de meget praktiske barrierer for virksomhederne af vejen. Det handler f.eks. helt banalt om, at mange virksomheder ikke har prøvet at slå et job op på jobnet før. Samtidig er der specielt nogle af de små virksomheder, som frygter, at der følger en bølge af papirarbejde og bureaukrati med. Vores opgave er så, at fortælle virksomhederne at det ikke er så besværligt endda.”

Samarbejde er oplagt

Direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, glæder sig over, at DI prioriterer de udfaldstruede ledige højt og håber samtidig, at a-kasserne, DI og virksomhederne kan bruge hinanden noget mere:

”Det ligger jo i mange tilfælde lige til. Virksomhederne efterspørger arbejdskraft og a-kasserne har mange ledige. Så hvis en virksomhed har brug for en softwareudvikler eller en rørsmed med bestemte kvalifikationer, er det jo oplagt at spørge, om de har sådan en i a-kassen. Det kræver blot, at virksomhederne og a-kasserne har opbygget et samarbejde, så man kender hinanden.”

Akutjobbene kommer

Indtil videre er der ikke slået voldsomt mange akutjobs op, men Thomas Qvortrup regner med, at antallet vil vokse i den kommende tid:

”Vi har fået positive tilkendegivelser fra flere af vores store medlemsvirksomheder som f.eks. Danfoss, Arla og ISS. Så de skal nok komme med. Udfordringen ligger lige nu i de små og mellemstore virksomheder, men der håber vi, at vores kampagne får en positiv effekt.”