Akutledige

Kun få akutledige kommer i job eller uddannelse

Kun 12 procent af de ledige, som har fået akutbrev fra a-kasserne, er kommet i job eller begyndt på en uddannelse. Hvis ikke tendensen ændrer sig markant, vil 30.000 være i risiko for at miste dagpengene fra nytår af.

Hvide og en sort skakbrik

Kun en meget lille del af de ledige, som er i risiko for at miste dagpengene i første halvår af 2013, har fået ordinært arbejde eller startet på en uddannelse. Konkret drejer det sig om ca. 5.300 ud af godt 44.000 ledige, hvilket svarer til 12 procent. Omkring 5.000 ledige er ophørt på dagpenge af andre årsager.

Der er således stadig ca. 33.000 ledige, som er i risiko for at miste dagpengeretten i første halvår af 2013. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen via indberetninger fra a-kasserne. Hvis man også tæller antallet af sygemeldte med, er det reelle antal ledige, der er i risiko for at miste dagpengene oppe på ca. 35.000.

30.000 i risikozonen fra nytår

Heldigvis kommer der løbende en del i arbejde. Det vil betyde, at antallet af ledige, som er i risiko for at miste dagpengene, vil falde. Men samtidig udsendes der hver uge akutbreve til nye ledige, der dermed bevæger sig ind i risikogruppen. F.eks. hvis de vender tilbage til ledighed fra korterevarende job.

Tallene betyder overordnet, at hvis ikke at andelen af ledige, der kommer i job stiger markant, vil omkring 30.000 ledige ved nytår været tæt på at miste dagpengene.

”Vi håber derfor, at der kommer gang i oprettelsen af akutjob, og at de kommer de ledige, som er ude på dagpengekanten, til gavn,” siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, i en kommentar til tallene.

Tre a-kasser står for halvdelen af akutbrevene

De tre a-kasser, hvor der er flest medlemmer, som har modtaget et akutbrev, er 3F´s a-kasse, Krifas a-kasse og HK’s a-kasse. Tilsammen har de udsendt ca. 22.500 akutbreve. Det svarer til knap 51 pct. af alle de akutbreve, der er udsendt.

De tre a-kasser, hvor der er færrest, der har modtaget et akutbrev, er Business Danmarks a-kasse, EL-fagets a-kasse og Danske Sundhedsorganisationers a-kasse. De har i alt udsendt 885 akutbreve svarende til knap to pct. af alle udsendte akutbreve.

Specielt ældre medlemmer er i risiko

AK-Samvirkes notat viser også, at det specielt er ældre a-kassemedlemmer, som forholdsmæssigt har fået flest akutbreve. Hvor de 50-59 årige kun udgør af 23 procent af alle ledige, er 32 procent af alle akutbreve sendt til den aldersgruppe.