Dagpengeindgreb

Gode takter i regeringens dagpengeudspil

Det er glædeligt, at mange ledige hjælpes af regeringens nye indfasning af dagpengereformen. Men der er stadig stærkt brug for en holdbar reform af dagpengesystemet, mener AK-Samvirke.

AK-samvirke logo

Det er glædeligt, at de fleste af de ledige, der mister dagpengene, og ellers ville stå helt uden indtægt, nu sikres en forsørgelse i en periode.

Det er også glædeligt, at regeringen erkender behovet for en holdbar dagpengereform og vil nedsætte en kommission, der skal komme med et udspil her til.

Det er imidlertid beklageligt, at en nedsættelse af genoptjeningsretten ikke er med i udspillet. Det er helt nødvendigt, at dette løses i de politiske forhandlinger om udspillet.

Fastholdelsen af 52 ugers genoptjeningskrav medvirker til, at der vil være mange, som mister dagpengene uden at have ret til de nye ydelser, eller kun vil kunne få dem i en mere begrænset periode.

I januar 2013 var der ca. 500 ledige, som mistede dagpengene uden at være berettiget til den særlige uddannelsesydelse, fordi de ramte 4 års loftet for summen af dagpenge og uddannelsesydelsen, som også gælder for de nye ydelser. Antallet, som ikke får gavn af de nye ydelser, vil være stigende i den kommende tid.

Det skal også bemærkes, at der stadig vil være udsigt til, at 30.000 mister dagpengene i år, og der er risiko for, at der næste år vil være tale om yderligere 15-20.000. Når den midlertidige ordning ophører, vil vi igen stå med et meget stort antal mennesker, der løbende mister dagpengene og står uden indkomst, fordi de ikke kan få kontanthjælp.

For at fjerne utrygheden blandt både de ledige og dem, der frygter at miste deres job, opfordrer vi stærkt til, at der helst allerede i efteråret træffes politisk beslutning om et holdbart dagpengesystem. For at sikre dette bør den foreslåede dagpengekommission være hurtigt arbejdende og bør nedsættes nu og ikke først med afgivelse af rapport i foråret 2015.

AK-Samvirke finder det helt uacceptabelt, at a-kassekontingentet sættes op for at finansiere den ny ydelse. Som også Arbejdsmarkedskommissionen påpegede, er der tvært imod brug for at gøre det mere og ikke mindre attraktivt at forsikre sig mod ledighed.

Kontingentet blev jo heller ikke sat ned, da man halverede dagpengeperioden og fordoblede genoptjeningskravet. Desuden mener vi ikke, der i forhold til det, der var forudsat i finansloven for 2013, er tale om væsentlige reelle merudgifter.

For sagen er jo, at der ser ud til at falde dobbelt så mange ledige ud af dagpengesystemet, som man regnede med i finansloven. Dermed kan man altså lempe betydeligt og stadig oppebære det provenu fra stramningerne, som der blev budgetteret med.