Dagpengeaftale

A-kasser skal udbetale arbejdsmarkedsydelse

Der er tre ting at glæde sig over i den nye dagpengeaftale: Mange ledige sikres økonomisk af aftalen, ingen kontingentstigninger, og så skal a-kasserne udbetale den nye arbejdsmarkedsydelse.

Danske penge - mønter

Dagpengeaftalen mellem regeringen og Enhedslisten er overordnet en god aftale, der giver de mange tusinde ledige et midlertidigt pusterum, mener AK-Samvirkes direktør, Verner Sand Kirk. Aftalen betyder også, at den planlagte stigning i a-kassekontingentet er væk, og at det er a-kasserne, som skal administrere udbetalingen af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse.

”Det er en aftale, som i en periode sikrer de mange tusinde ledige, der mister dagpengene en vis økonomisk sikkerhed. Det er der selvfølgelig grund til at glæde sig over, når man kigger på, hvad alternativet ville have været,” siger Verner Sand Kirk i en kommentar til regeringen og Enhedslistens nye dagpengeaftale.

Ingen kontingentstigning alligevel

Aftalen betyder også at den kontingentstigning, der var lagt op til i regeringens udspil, ikke er med i aftalen. Det betyder, at a-kassemedlemmerne slipper for at skulle betale 20 procent mere i kontingent næste år.

”Det var hverken rimeligt, fornuftigt eller nødvendigt, at a-kassemedlemmerne skulle betale for de fejlskøn, dagpengereformen jo stadig er kendetegnet af. Derfor glæder det mig, at man har fundet en anden måde at finansiere aftalen på, så kontingentet ikke stiger,” siger Verner Sand Kirk.

A-kasserne udbetaler arbejdsmarkedsydelse

Han glæder sig også over en tredje ting i aftalen. Det fremgår nemlig nu, at det er a-kasserne, som skal administrere udbetalingen af arbejdsmarkedsydelsen.

”Det er vigtigt, at det bliver en dagpengelignende ydelse og ikke en kommunal, social ydelse, der ligner kontanthjælp, hvor næsten alt hvad du tjener på f.eks. småjobs og vikariater modregnes krone til krone,” pointerer Verner Sand Kirk.

Samme problem i 2016

Regeringen og Enhedslistens aftale er ingen permanent løsning på de problemer, dagpengereformen har skabt. Verner Sand Kirk påpeger, at fordi aftalen er midlertidig, risikerer man at stå med præcis det samme problem i 2016 som nu:

”I takt med at den midlertidige ordning udfases, slår dagpengereformen igennem med fuld kraft. Så med mindre der sker en mirakuløs, positiv udvikling i beskæftigelsen, vil vi igen begynde at se tusindvis af ledige, som kommer til at stå uden forsørgelsesgrundlag, fordi dagpengereformen er så voldsom.”