Voksenlærlinge

Voksenlærlinge skal køre bus i Aalborg

Det har været en positiv oplevelse for busselskabet City-Trafik i Aalborg at tage voksenlærlinge ind. Hele 48 lærlinge er indtil videre startet i et uddannelsesforløb, som gør ufaglærte til faglærte chauffører.

Sammen med 3F’s, DANA’s, HK’s og Dansk Metal’s a-kasser er AK-Samvirke og Beskæftigelsesministeriet i spidsen for en kampagne, der skal skaffe flere voksenlærlingepladser.

Når man hopper på en af Aalborgs bybusser, vil der i de kommende år også være stor sandsynlighed for, at chaufføren har en voksenlærlingeuddannelse med i bagagen.

Lige nu har City-Trafik, som har i alt ca. 900 medarbejdere, og er en af de operatører, der står for den kollektive bustrafik i Aalborg, nemlig hele 48 voksenlærlinge på skolebænken. City-Trafiks afdeling i Aalborg har godt 200 medarbejdere ansat.

Praktik og skole

Som voksenlærling får ufaglærte over 25 år mulighed for at blive faglært. Man skifter mellem praktik og skoleforløb, og man får løn under forløbet.

For at komme i gang med et voksenlærlingeforløb skal man som lærling have en virksomhed, der vil have én.

Føjer nyt til branchen

Heine Nielsen er City-Trafiks driftchef i Aalborg. Han fortæller, at man i slutningen af 2012 begyndte at tage voksenlærlinge ind. Og det er et helt bevidst valg, at man har satset på voksenlærlinge:

”Selv om det måske lyder underligt, vil vi gerne have nogle voksenlærlinge, der ikke har et erhvervskørekort. Det tager de derimod som den første del af deres to-årige uddannelse. Når vi tager nye ind, som ikke har kørt erhvervskørsel før, føjer det noget nyt til branchen, fordi vi har alle tiders mulighed for at gå ind og oplære og præge dem, så de bliver ligeså dygtige chauffører som deres kolleger,” siger Heine Nielsen.

Flere på venteliste

Han fortæller, at når man tager mange voksenlærlinge ind på én gang, er der selvfølgelig en udfordring med logistikken. Hos City-Trafik har man valgt at voksenlærlingene roterer mellem skole på AMU-centret og praktik i bussen. Og det er gået næsten smertefrit:

”Det har været en positiv oplevelse, og det har faktisk været lige til at gå til. Skoleforløbet og praktikken opkvalificerer lærlingene, og giver dem en masse viden om, hvordan vi gør tingene her. Så det er en rigtig god måde at komme i gang på, og faktisk har vi flere på venteliste til at blive voksenlærling,” vurderer Heine Nielsen.

Fra ufaglært til faglært

Sammen med 3F’s, DANA’s, HK’s og Dansk Metal’s a-kasser er AK-Samvirke og Beskæftigelsesministeriet i spidsen for en kampagne, der skal skaffe flere voksenlærlingepladser. AK-Samvirkes formand, Morten Kaspersen, glæder sig over at virksomhederne tager voksenlærlinge ind:

”Det glæder mig at høre, fordi vi skal have flere ufaglærte uddannet, så de bliver faglærte. Derfor er det afgørende, at virksomhederne er villige til at tage voksenlærlinge ind, så de kan få papir på deres kompetencer eller komme over i en anden branche.”