Billede af hænder der holder en gave

Ikke meget jul for en krone

Dagpengemodtagere får før skat ikke engang en krone mere om dagen næste år. I en tid hvor priserne på næsten alt stiger voldsomt, må det betegnes som en sølle julegave. Her kan du læse, hvorfor dagpengene stiger med så lidt næste år. Og du kan se årets julekort (og gave) fra Danske A-kasser, hvor vi netop sætter fokus på den ringe stigning ... ved at give en enkelt, lille en-krone

Da Folketinget åbnede i år sendte Danske A-kasser vores store dagpengeundersøgelse til samtlige Christiansborg-politikere. Det gjorde vi for at minde dem om, at livet på dagpenge langt fra er en fest.

For det kan vi godt få indtryk af, at flere politikere mener. Fra nogle sider hører vi nemlig, at de ledige er dovne og kræsne; nogle politikere vil ikke forbedre dagpengene eller stoppe udhulingen, og nogle vil sætte dimittendsatsen yderligere ned.

Undersøgelsen, som vi har udarbejdet sammen med 12 a-kasser, viser blandt andet, at mange dagpengemodtagere fx må låne penge af vennerne eller sælge bilen og arvesmykkerne for at få mad på bordet. Og at en stor del af de ledige ikke engang har råd til medicin eller nyt tøj til børnene.

Dagpengesatsen er ramt af corona

Nu er den triste sandhed, at dagpengemodtagerne til næste år bliver endnu mere økonomisk pressede. For på grund af coronakrisen stiger dagpengene kun med 0,15 procent. Det svarer til, at en dagpengemodtager kun får knap en krone mere at leve for om dagen. Eller 348 kroner om året. Før skat.

Det kalder vi en sølle julegave, så vi vil gerne anskueliggøre, hvor langt en krone rækker. Derfor har vi sammen med årets julekort foræret alle en krone i år. Så kan modtagerne selv tjekke, hvor langt den rækker i julehandlen.

Julekort 2021
Ikke meget jul for en krone

Til næste år får de ledige kun knap en krone mere i dagpenge om dagen - før skat. Og som vi siger i Danske A-kasser, så får man ikke meget jul for en krone. For at anskueliggøre dette har politikerne og alle de andre, som vi er på julekort med, fået netop en enkelt krone med i kuverten i år. Så kan de selv tjekke, hvor langt den rækker i julehandlen

Den sølle julegave kommer i en tid, hvor alting bliver dyrere. Inflationen er historisk høj, og fx er prisen på eletricitet steget med næsten 27 procent på bare et år, mens benzin er steget med næsten 25 procent. Det viser et datatræk fra Danmarks Statistik. Bankøkonomer vurderer, at så betydelige prisstigninger  vil betyde, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge op mod 14.000 kroner mere om året for at kunne købe de samme varer som sidste år.

Prisstigningerne kommer til at ramme alle

Selv danskere med faste job og rimelige lønstigninger - på måske 2,5-3 procent eller mere - vil komme til at mærke så markante prisstigninger. Men det er jo intet imod, hvordan både dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere vil blive ramt. Og deres forbrug er jo endda skåret helt ned i forvejen, hvis de har været uden job i et stykke tid.

Regeringen har heldigvis lagt op til, at pensionister og kontanthjælpsmodtagere skal have økonomisk hjælp til den hastigt stigende varmeregning, men der er desværre ingen håndsrækning til de dagpengeledige.

Årsagen til, at der bliver endnu mere smalhals for dagpengemodtagere og andre ledige, er blandt andet, at Finansministeriet ser på lønudviklingen to år tilbage, når de beregner, hvad dagpenge og overførselsindkomster skal stige. Det vil sige, at stigningerne i 2022 bygger på lønudviklingen i 2020, og den var ifølge ministeriet særlig lav – nemlig kun 1,2 procent - på grund af coronakrisen.

Og oveni det bliver dagpengene ramt af den fortsatte udhuling, som vi i Danske A-kasser har kritiseret i årevis. Den betyder, at der fra de 1,2 procent trækkes 0,75 procent, som følge af Skattereformen fra 2012 og yderligere 0,3 procent som dog indsættes på en pensionsopsparing. Resultatet er, at dagpengene kun stiger med de sølle 0,15 procent.

De ledige bliver endnu fattigere

Så vi ser altså ind i en tid, hvor de ledige bliver endnu fattigere, og der bliver slået et kæmpe hul i deres købekraft. Det slår en fed streg under, at behovet for at få rettet op på dagpengene er større end nogensinde før.

Lige nu er der et forslag fra regeringen om, at dagpengene sættes op de første tre måneder for visse grupper. Det er virkelig tiltrængt. Men hvad der også er tiltrængt, er fx, at udhulingen stoppes og at politikerne glemmer alle deres fikse ideer om, at det er de nyuddannede ledige, der skal betale for andre lediges højere dagpenge.

For nej: de nyuddannede er ikke særligt dovne – de vil faktisk også helst have et job. Og nej: dimittendsatsen er ikke for høj i forvejen. Og ja: priserne stiger altså også for de nyuddannede. Så nu må nok være nok.

Som vi har regnet på før i Danske A-kasser, så koster en forbedring af dagpengene ikke alverden og slet ikke så meget som Finansministeriet siger. Der er to årsager til, at prisen ikke bliver så høj.

Den første er, at omkring to tredjedele af forhøjelsen automatisk bliver finansieret af a-kassemedlemmerne via deres kontingenter. Og den anden er, at det er totalt misvisende, når ministeriet ganger prisen på et dagpengeløft med - nogle gange omkring fem og andre gange godt 11 – fordi, de indregner ’dovenheds-effekter’. Se mere om Finansministeriets misvisende måde at regne på her:

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Farve
Debatindlæg

Finansministeriets regnemodeller gør et løft af dagpengene helt urimeligt dyrt – på papiret. Det skriver Danske A-kassers direktør Verner Sand Kirk i Netavisen Pio. Læs også indlægget her

 

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Sort/hvid

Verner Sand Kirk

Direktør
46971701

Den store Dagpengeundersøgelse

Læs hele rapporten her

I Jullerup Færgeby ...

... i 1974 fik man så lidt for en krone:

'Fire strømper uden fod,

en tomat så rød som blod

og en gammel gulerod'

Det var dengang. I dag kan du får endnu mindre for en krone.

Alligevel får dagpengemodtagerne ikke engang en krone mere om dagen næste år - før skat.

Med stigende priser er det en sølle julegave. Det gør Danske A-kasser opmærksom på i årets julekort.