En krone

Sådan finansieres dagpengene

Dagpengesystemet er en forsikringsordning, hvor a-kassemedlemmerne selv finansierer en væsentlig del af udgifterne til de dagpenge, som bliver udbetalt til de ledige. Aktuelt er systemet faktisk stort set selvfinansierende. Læs her hvordan finansieringen er sammensat

Dagpengesystemet er en forsikringsordning, som omkring 2,2 millioner personer betaler til hver måned. En forsikringsordning, der betyder, at medlemmerne kan få udbetalt dagpenge i op til to år, hvis de mister deres arbejde og bliver ledige.

Helt overordnet finansieres dagpengene af et såkaldt statsbidrag fra medlemmerne og af et tilskud fra staten.

Statsbidraget er en fast del af det kontingent, som a-kassemedlemmer betaler hver måned. Dette obligatoriske bidrag til staten er bestemt af Folketinget og reguleres hvert år pr. 1. januar på baggrund af dagpengesatsen. Statsbidraget er ens for alle a-kasser, og det er i 2022 på 357 kroner om måneden. 
Læs mere her om, hvordan kontingentet til a-kasserne er sammensat.

Medlemmernes bidrag til arbejdsløshedsforsikringen (statsbidraget) udgør på årsbasis 4,8 gange den højeste dagpengesats pr dag (der regnes ud fra en teknisk beregnet dagssats, idet der formelt ikke er en egentlig dagssats, men en månedssats). Denne mekanisme betyder, at medlemmernes statsbidrag stiger, hvis dagpengene stiger. Hvis for eksempel dagpengene stiger med 1 procent, så stiger medlemmernes statsbidrag også med 1 procent. 

Statsbidragets størrelse betyder, at a-kassemedlemmerne selv betaler alle udgifterne til dagpenge ved en ledighedsprocent på 2,5 procent. Ved en højere ledighed og dermed højere udgifter til dagpenge, betaler staten den resterende udgift. Ved en lavere ledighed end 2,5 procent, er systemet en overskudsforretning for staten.

Mekanismen med at statsbidraget stiger i takt med dagpengesatsen er også årsagen til, at det inflationstillæg, som Danske A-kasser har foreslået, er en gratis omgang for staten med den nuværende ledighedsprocent. Læs mere om forslaget her.

Verner Sand Kirk, Danske A-kasser, Sort/hvid

Verner Sand Kirk

Direktør
46971701

Hvordan indgår G-dage i finansieringen?

Hvis arbejdsgivere opsiger lønmodtagere og visse betingelser er opfyldt, så skal de betale en godtgørelse for den første og den anden ledighedsdag – de såkaldte G-dage. Men det er ikke en egentlig del af finansieringen, da godtgørelsen træder i stedet for dagpenge.

Og hvad med den kommunale medfinansiering?

På finansloven fremgår det, at der også er en kommunal medfinansiering af dagpengene. Den har imidlertid intet med selve finansieringen af dagpengene at gøre, da det er en mellemkommunal udligningsordning, der er omfattet af budgetgaranti, og samlet set går i nul for kommunerne. Der deles penge ud til kommunerne efter en beregningsalgoritme, og de kræves ind igen i forhold til de enkelte kommunernes ledighedsudvikling.

Læs mere her

Ved en ledighed på op til 2,5 procent er dagpengeudgifterne fuldt finansieret af a-kassemedlemmerne selv. Læs i dette notat, hvordan det hænger sammen.