Den Gode Samtale

Gode samtaler skaber begejstring

Interessen var overvældende, da over 100 a-kassefolk var samlet i København for at dele viden og erfaringer om Den Gode Samtale – forsøgsprojektet som syv a-kasser for tiden deltager i.

 AK-Samvirkes konference om Den Gode Samtale

Pladsen var trang, men stemningen var god. Vinduer fra gulv til loft kompenserede for den klaustrofobi, nogle måske godt kunne få, når næsten 120 mennesker samler sig i et rum, der sagtens kunne have været større.

Men de mange mennesker vidnede samtidig om den kæmpe store interesse og begejstring, der er i a-kasserne for Den Gode Samtale. Forsøgsprojektet har kørt siden foråret 2012 og er siden blevet forlænget, så det først slutter i udgangen af februar næste år.

Stor tilfredshed

Foreløbigt viser a-kassernes tilfredshedsmålinger, at forsøgsprojektet er en kæmpe succes. I omegnen af 9 ud af 10 ledige medlemmer vurderer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med samtalerne i a-kasserne, og det er et ret stort hop i forhold til før, forsøget gik i gang.

 

Morten Kaspersen bød som formand for AK-Samvirke velkommen til dagen og kaldte Den Gode Samtale den største positive forandring i a-kasseverdenen i lang tid:

”Den Gode Samtale åbner jo døren – ikke bare på klem – men vidt åben for, at vi som a-kasser kan gøre det endnu bedre for vores medlemmer. Døren er åbnet for, at kontrol bliver erstattet med tillid, når vi hjælper vores ledige medlemmer, og vi kan nu rent faktisk spørge dem: Hvad kan vi gøre for dig - hvordan kan vi hjælpe dig?”

Ikke noget spareprojekt

Herefter tog direktør i Akademikernes og medlem af AK-Samvirkes bestyrelse, Per Hansen, over. Han pointerede, at Den Gode Samtale er en stor forandringsproces, som skal have genklang i hele organisationen:

”Det kræver, at hele organisationen er med. Men for at det skal blive en succes, skal Den Gode Samtale også forankres i topledelsen. Samtidig er det vigtigt, at Den Gode Samtale ikke bliver forvekslet med et spareprojekt. Tværtimod kræver det investering – både i it-systemer og medarbejderkompetencer,” sagde Per Hansen bl.a.

Et af formålene med konferencen var, at de a-kasser, som endnu ikke er med i Den Gode Samtale, skulle høste erfaringer og viden på konferencen. Derfor kunne deltagerne vælge imellem fire spor, hvor oplægsholdere fra de deltagende a-kasser fortalte om alt fra, hvordan man tilpasser nye tilbud til medlemmerne til, hvordan samtalerne konkret bliver afviklet.

Koch-udvalget: Dejligt at a-kasserne går forrest

Konferencen fik også besøg af Vibeke Jensen, der er medlem af Carsten Koch-udvalget og beskæftigelseschef i Aarhus Kommune. Hun tog udgangspunkt i en liste over emner, som Koch-udvalget på den ene eller anden måde skal inddrage i deres arbejde. På den liste står der også samtaler med de ledige:

”Samtalerne er centrale i udvalgets arbejde, og det er jo dejligt at se a-kasserne gå forrest her. Det vigtige er her, at samtalerne bliver effektfulde, og at der bliver en sammenhæng mellem samtalerne i a-kasserne og jobcentrene, så hængekøjen imellem samtalerne ikke bliver for dyb,” sagde Vibeke Jensen med henvisning til, at der også skal være handling i mellemtiden.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen var desværre nødsaget til at melde afbud, men konferencen fik alligevel politisk deltagelse. Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen vikarierede for ministeren, og sagde bl.a., at han var glad for at se a-kasserne gå forrest, ved at bruge samtalerne til at hjælpe de ledige tilbage i arbejde igen.

Hestevognen skal ikke trækkes frem igen

Forsøget kører nu frem mod udgangen af februar 2014. Forsøget er i gang med at blive slutevalueret og baseret på det arbejde, håber AK-Samvirke på, at der kan blive taget politisk stilling til, at forsøget kan blive gjort permanent og udbredt til alle a-kasserne. Alt andet vil være ulogisk understregede Morten Kaspersen på konferencen:

”Vi er i gang, resultaterne er gode, og derfor skal vi selvfølgelig også have gjort forsøgsordningen permanent. Alt andet vil være en farce, og det vil svare til, at vi igen trækker hestevognen frem af stalden, når vi stedet kunne have kørt af sted i en splinterny bil.”

 

 

Karen Louise Riis, Danske A-kasser, Sort/Hvid

Karen Louise Riis

Vicedirektør
46 971 702
Emne