DAK-direktør i Politiken:

’Målrettet' betyder, at du holder op med at gøre noget for nogen

Danske A-kassers direktør, Verner Sand Kirk, svarede i søndags-Politiken på, hvad han mener om de anbefalinger, der er kommet fra Ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats. Læs her hvad DAK-direktøren mener om de anbefalinger, der handler om at ’målrette indsatsen’ og spare på uddannelse

Direktør i DAK Verner Sand Kirk ved whiteboard

'Målrettet betyder ikke, at der lægges op til at gøre mere for nogen. Det betyder, at du holder op med at gøre noget for nogen,' siger Verner Sand Kirk blandt andet i det interview han har givet til Politiken.

Under overskriften ’Forslag til reform af jobcentrene bygger på håb, og håb er ingen strategi’ gav Danske A-kassers direktør, Verner Sand Kirk, et interview til Politiken søndag den 7. juli. Hele interviewet kan læses her på Politikens hjemmeside (det er bag betalingsmur).

Ellers kan du herunder læse, hvad DAK-direktøren sagde vedrørende eksperternes forslag om at ’målrette indsatsen’ og spare på uddannelse.

Målrettet indsats

Ekspertgruppens forslag til et nyt system går grundlæggende ud på at målrette indsatsen over for ledige til dem, der er længst fra arbejdsmarkedet. Det lyder som en god idé?

Verner Sand Kirk: ”Målrettet betyder ikke, at der lægges op til at gøre mere for nogen. Det betyder, at du holder op med at gøre noget for nogen. Du skærer ned på antallet af samtaler og uddannelse for nogle, men opretholder det, du har gjort for dem, der er længst fra arbejdsmarkedet, og så siger man, at indsatsen er blevet målrettet. Du kan ikke finde ret meget i ekspertgruppens anbefalinger, hvor der skal gøres mere for nogen, men en række eksempler på, at der skal gøres mindre for nogen”.

Færre rettigheder til uddannelse

Hvad sker der ved at fjerne nogle samtaler og rettigheder til uddannelse af stærke ledige på dagpenge eller kontanthjælp, som ifølge ekspertgruppen skal »vendes i døren« og hurtigt ud i job?

Verner Sand Kirk: ”Det er ikke klogt at skære ned på uddannelse. Vi mangler kvalificeret arbejdskraft, men har skåret ned på for eksempel arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU). Over ti år er aktivering og uddannelse for forsikrede ledige skåret ned fra omkring 40.000 til små 8.000 årligt. Det er en konsekvens af, at de kommunale jobcentre har fået større frihed. Hvis vi havde opretholdt uddannelsesaktiviteter, ville der være flere danskere til at tage de jobs, som nu går til udlændinge. Hvis du skal være svejser på Nordsøen, så skal du kunne svejse på en bestemt måde”.