Danske A-kasser

Op til valget

Folketingsvalget nærmer sig, og derfor sætter Danske A-kasser i den kommende tid fokus på de ønsker på dagpenge- og beskæftigelsesområdet, som landets a-kasser har til politikerne. Vi vil også løbende spørge beskæftigelsesordførerne om i hvilken retning, de ønsker at trække politikken efter et valg. DAK-formand Eva Obdrup skyder valg-temaet i gang her med en kort gennemgang af nogle af de vigtigste dagsordener på området

Foto af Eva Obdrup - med sort baggrund

Danske A-kassers formand, Eva Obdrup, nævner dagpengenes niveau, ændringer i beskæftigelsessystemet og behovet for forenkling af reglerne, som de store politiske dagsordener på a-kassemrådet i øjeblikket.

Danske A-kasser har for nylig foreslået et inflationstillæg til dagpengene. Navnet på tillægget og timingen af forslaget skyldes selvfølgelig, at priserne det seneste år har været på himmelflugt på grund af inflationen.

Men Danske A-kassers formand Eva Obdrup minder om, at forslaget også kommer, fordi dagpengene i forvejen er blevet udhulet så voldsomt, at der simpelthen ikke er mere at give af. 

”Nu er det blevet endnu tydeligere end før, at dagpengene slet ikke rækker, og at der må gøres noget. Om det skal være et generelt løft eller et tillæg, er der ikke politisk enighed om, men efterhånden kan alle vist se, at også dagpengemodtagerne er en af de grupper, der har brug for en økonomisk håndsrækning. Så derfor er det én af de dagsordener, der fylder mest lige nu,” siger Eva Obdrup.

Bedre beskæftigelsessystem

Derudover nævner hun beskæftigelsessystemets indretning, som et punkt der er højt på prioriteringslisten.  

”Beskæftigelsessystemet – og særligt jobcentrene – er voldsomt under beskydning i øjeblikket. Nogle mener, man skal nedlægge jobcentrene, andre at noget i systemet skal ændres fundamentalt. Vi er enige i, at der er behov for et bedre beskæftigelsessystem. Og selv om vi i dag har et godt samarbejde med jobcentrene, mener vi, at a-kasserne kan spille en endnu større rolle i et fremtidigt beskæftigelsessystem,” siger DAK-formanden, inden hun nævner den sidste store dagsorden, der fylder lige nu.

Behov for regelforenkling

”Alle taler om vigtigheden af, at vi forenkler regler, proceskrav mv., så vi kan bruge ressourcerne rigtigt og til gavn for dem det hele handler om, nemlig de ledige. Men alt for længe er det blevet ved snakken. Nu synes jeg, der er brug for at få fokus på, hvordan det hele omsættes til handling. Derfor er jeg også selv meget spændt på at høre, hvad politikerne kommer med i det her tema, som vi vil køre over de kommende uger og hen over valget".

Eva Obdrup henviser også til, at regeringen i ’Danmark kan mere III’ lægger op til regelforenkling på velfærdsområdet samt mindre kontrol og mere frihed og ansvar til dem, der udfører opgaverne.

”Vi vil da gerne bede om det samme: Regelforenkling, tak. Samt mindre mistillid og kontrol, og mere tid til det, der giver mening for medlemmerne”.
 

Foto af Eva Obdrup - s/h

Eva Obdrup

Formand for Danske A-kasser
88 920 700