Åbent brev til beskæftigelsesministeren

Nyt dagpenge-opholdskrav rammer mange danske statsborgere.

Brancheorganisationen Danske A-kasser ruller nu det tunge skyts frem og appellerer direkte i et åbent brev til beskæftigelsesministeren om at genoverveje det kommende opholdskrav for at modtage dagpenge. Opholdskravet vil ifølge brancheorganisationen ramme mange danske statsborgere – stik imod intentionen. – Opholdskravet er både urimeligt, uklogt og unødvendigt, siger Torben Poulsen, der er formand for brancheorganisationen Danske A-kasser

Kvinde med ryggen til

Sagen kort

Regeringen indgik i februar en skatteaftale med DF, der blandt andet indeholder et opholdskrav for arbejdsløshedsdagpenge. Opholdskravet skal i praksis fungere som værn om dagpengesystemet, men betyder reelt, at mange danske statsborgere mister retten til dagpenge.

Danske statsborgere, som har arbejdet i lande som f.eks. USA eller Australien i mere end 1 år, risikerer nemlig at blive direkte afskåret fra dagpenge i hele 7 år. Også retten til fx efterløn, barsels- og sygedagpenge er i fare. Samtidig er det stærkt tvivlsomt hvor mange borgere fra tredjelande, der vil blive ramt, konkluderer Danske A-kasser i et nyt notat.

- Det er langt fra hverdagskost, at vi skriver åbne breve til Beskæftigelsesministeren. Men i dette tilfælde har vi fundet det nødvendigt. Der er allerede i dag en række effektive værn i det danske dagpengesystem. Opholdskravet vil effektivt lægge gift ud for de mange danske statsborgere, der arbejder eller drømmer om at arbejde uden for Europas grænser (udenfor EU og EØS-landene red.). Danmark bliver altså ikke rigere af, at vi svækker vores egne muligheder for at rejse ud i verden – tværtimod. Det aftalte opholdskrav er derfor uklogt, urimeligt og unødvendigt, siger Torben Poulsen, der er formand for brancheorganisationen Danske A-kasser.

Danske A-kasser peger i deres nye notat på, at også børn og ægtefæller til danske statsborgere, der i en periode arbejder udenfor EU/EØS, vil blive ramt af opholdskravet. Opholdskravet virker med tilbagevirkende kraft og vil ramme danske statsborgere, der allerede er medlem af en a-kasse, men nu mister retten til dagpenge pga. udenlandsophold, der kan ligge tilbage i tiden.

Samtidig begrænser opholdskravet danske statsborgeres ret til efterløn, ferie-, syge- og barselsdagpenge og dermed også virksomheders mulighed for refusion for syge- og barselsdagpenge. Endelig findes der allerede i dag en række effektive værn i dagpengesystemet, der afskærer borgere fra tredjelande i at få adgang til det danske dagpengesystem.

- Vi skal selvfølgelig værne om den danske velfærdsstat og om det danske dagpengesystem. Men et opholdskrav i dagpengesystemet er bare ikke det rigtige værktøj. Det forventer a-kasserne selvfølgelig, at de ansvarlige politikere vil forholde sig til, siger Torben Poulsen