DAK i pressen

Forspildte chancer

Antallet af ledige på dagpenge med et løntilskudsjob i den private sektor er halveret. Jobcentrene har nedprioriteret det mest effektive aktiveringsredskab til at bringe arbejdsløse ud af lediggang. Det er dokumenteret i alle ender og kanter, at beskæftigelsessystemets bedste metode til at hjælpe arbejdsløse ud af offentlig forsørgelse går gennem et job med løntilskud i det private erhvervsliv. Det giver den ledige et løft i kvalifikationerne og gør samtidig chefen opmærksom på, at her er en medarbejderaspirant, som ikke er bange for at tage fat, når den næste jobåbning viser sig.

Paradokset er, at landets jobcentre har skruet voldsomt ned for at give arbejdsløse på dagpenge en chance for at komme ud i løntilskudsjob i private firmaer. Retten til at få dagpenge er som bekendt blevet halveret til to år, og ifølge a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke har næsten 44.0000 mennesker mistet dagpengene siden januar 2013 som en konsekvens af stramningerne.

Ifølge direktør Verner Sand Kirk fra AK-Samvirke er de private løntilskudsjob simpelthen blevet ofret som led i den generelle beskæftigelsespolitik, hvor man i de senere år har skelet mere til de offentlige finanser end til at hjælpe ledige i arbejde:

»Det har været en bevidst statslig politik, at aktiveringsomfanget skulle falde, og formålet med at mindske indsatsen har været at spare penge,« siger han og kalder det »bekymrende«, at der er skåret ned på de private løntilskudsjob til ledige på dagpenge:

»Når det går op for kommunerne og staten, hvor alvorligt det er med folk, som er i nærheden af at miste dagpengene, bør man jo sætte alt ind på at gøre noget,« tilføjer Verner Sand Kirk.

Medie
Weekendavisen