DAK i pressen

Dagpengeidé er nærmest dødfødt

Både fagbevægelsen og arbejdsgiverne betragter det som urealistisk at lave en konjunkturafhængig dagpengeperiode, der fungerer i praksis. Hos a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke tror direktøren heller ikke på idéen.

”De fleste er enige i, at der er en vis rimelighed med en dagpengeperiode, der svinger med konjunkturerne. Men problemet er, hvordan det rent teknisk skal skrues sammen. Jeg tvivler på, at man kan udforme et regelbaseret system, som arbejdsmarkedets parter og et politisk flertal vil finde tilfredsstillende,” siger Verner Sand Kirk.

”Arbejdsløshedsprocenten er ikke et godt nok instrument at bruge til at sige, hvor let eller svært det er at få job. Det afhænger fuldstændigt af, om ledigheden er på vej op eller ned. Og hele systemet er enormt følsomt, når mange bliver fyret på en gang, som da finanskrisen brød ud,” siger Verner Sand Kirk.

Han peger på, at det kun er korttidsledigheden og ikke den væsentlige langtidsledighed, der stiger, når der kommer en krise. Langtidsledigheden stiger først senere, og folk falder først ud efter to år. Med denne forsinkelse er det svært at fastsætte en grænse, der altid giver mening.

”Du kan godt have det paradoks, at det går godt i økonomien, og at der bliver ansat rigtig mange, men at der samtid falder mange ud af dagpengesystemet. Der er en forsinkelse indbygget i systemet, og de langtidsledige kommer først i job, når der ikke længere er mange korttidsledige at tage af for arbejdsgiverne,” siger Verner Sand Kirk.

Medie
Altinget