DAK i pressen

Dagpengefejlen, der kom på tværs af valgkampen

Dagpengestatistikkerne plejede at udkomme månedligt, men er nu et halvt år forsinkede. Regeringen varslede ellers Folketinget nye tal til offentliggørelse i maj. Der arbejdes på en løsning af it-problem, lyder svaret nu. Ifølge a-kasserne kan der sagtens gemme sig ubehagelige mørketal bag de strandede statistikker. November-statistikken siger, at 9,3 pct. af dem, som har opbrugt dagpengeretten siden 2013, er endt uden hverken løn eller overførselsindkomst. Men det samlede antal personer er vokset månedligt, og der vil ifølge a-kassernes brancheorganisation være flere uden ydelser nu:

»Det her er et problem, fordi 9,3 pct. bliver mere og mere fejlagtige at tale om, når folk i de her måneder falder ud i stort tal af de midlertidige ydelser. Tallene er væsentligt større, end dem vi kender nu,« siger direktør i AK Samvirke, Verner Sand Kirk, som henviser til, at arbejdsmarkedsydelsen er ved at blive udfaset. Derfor vil »der være væsentligt flere, som falder ud hver måned«, siger han. Nogle af dem, som er overgået til midlertidige ydelser, kan have forladt a-kassen for at spare penge, eftersom dagpengene er sluppet op. Og regeringens nyeste midlertidige ydelse, kontantydelsen, sorterer under kommunerne og er ikke bundet op på et a-kassemedlemskab, som dagpengene er. Derfor har a-kasserne ikke længere overblik over situationen og kan ikke følge med i, hvad der sker med de arbejdsløse i månederne efter dagpengenes ophør:

»Selvfølgelig er der hele tiden nogle, som har held til at komme i arbejde. Men det er desværre gået trægt. Så det kan også være, at de er gået fra hus og hjem og er blevet berettiget til kontanthjælp,« siger Verner Sand Kirk.

Medie
Jyllands-Posten