DAK i pressen

Det der arbejdsudbud ...

Det virker, som om Helle (Thorning-Schmidt, red.) er begyndt at nedtone arbejdsudbuds-teorien, sagde en socialdemokrat den anden dag. For Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke, som er a-kassernes sammenslutning, betyder filosofien om arbejdsudbud, at det er ligegyldigt, hvilken farve regeringen har. Hårde ord fra en mand, der hele sit liv har arbejdet i og for Socialdemokraterne og er socialdemokrat om en hals, men som i dag er blevet regeringens onde ånd. Fordi han fra dag 1 har advaret mod dagpengereformen. Både internt og eksternt.

Allerede under regeringsforhandlingerne i 2011 sagde han, at reformen ville få mange flere til at falde ud af dagpengesystemet. Ingen lyttede. I stedet hed det, at reformen ville få 3000-4000 til at falde ud. Nej, sagde Verner Sand Kirk. Højt. Og fik mange knubbede ord med på vejen fra sine partifæller. F.eks. blev han kaldt kommunist - og det var ikke pænt ment.

I en kronik i det socialdemokratiske kampskrift, piopio.dk, skriver han, at med arbejdsudbuds-filosofien er det ikke længere politikerne, der bestemmer arbejdsmarkedspolitikken. Det er økonomerne. Mens det i 1990'erne, hvor Verner Sand Kirk sad i det socialdemokratiske maskinrum og i samme periode blev hentet ind som embedsmand i det daværende Arbejdsministerium, var det politikere som Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen, der definerede arbejdsmarkedspolitikken. Og, som Sand Kirk skriver i sin kronik, afviste de arbejdsudbuds-tankerne, da de lavede aktiv arbejdsmarkedspolitik i 1990'erne og uddannede arbejdskraften for at gøre den klar til opsvinget. Hvor man i arbejdsudbuds-teorien har mængden af arbejdskraft som forudsætning for, at der kommer et opsving og dermed øget beskæftigelse.

Medie
Fyens Stifttidende