DAK i pressen

Anklage: Corydon har snøret SF og Enhedslisten

Finansminister Bjarne Corydon har malet et skønmaleri af, hvor meget regeringen med den nye kontantydelse ofrer på de arbejdsløse. Dermed har han taget fusen på Enhedslisten og SF i forhandlingerne om finansloven, mener fagforbundet FOA. Økonomer medgiver, at man kan sætte spørgsmålstegn ved beregningerne. I a-kassernes brancheorganisation AK-Samvirke sidder direktør Verner Sand Kirk og ryster på hovedet over Finansministeriets beregninger.

»Jeg er næsten målløs over Finansministeriets måde at regne på,« siger Verner Sand Kirk.

Ifølge FOA’s notat bliver det formodentlig kun omkring 1.500 ledige, der får glæde af kontantydelsen i 2015. Det lave antal hænger sammen med, at det kun er fra 1. oktober 2015, at ydelsen vil blive udbetalt. Finansministeriet antager i sine beregninger også, at forholdsvis få vil få ydelsen. På den baggrund siger Verner Sand Kirk:

»Finansministeriets beregninger strider mod almindelig sund fornuft. Ministeriet regner sig frem til, at fordi nogle få hundrede personer i slutningen af 2015 kan få kontantydelsen, vil 2.100 ledige blive liggende på sofaen hele året.« Han vurderer, at den strukturelle effekt bliver meget, meget lille. Han peger på, at ledige, før de kan få kontantydelsen, allerede har været gennem en stor, økonomisk nedtur, som kan motivere til at finde arbejde: Fra fuld løn og så til dagpenge, som nu er cirka 17.600 om måneden.

»Det er jo absurd at forestille sig, at arbejdsløse, som i to år typisk kun har fået mellem 50-65 procent af deres tidligere indkomst, skulle synes, at det er så luksuriøst at fortsætte på kontantydelse, at de vil gøre mindre for at komme i arbejde,« siger Verner Sand Kirk.

Medie
Ugebrevet A4 m.fl.