DAK i pressen

A-kasser: Dagpengetal tegner et for rosenrødt billede

Når politikerne under valgkampen taler om, hvor mange danskere der har mistet retten til dagpenge, er tallet i virkeligheden meget højere. Det vurderer Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, efter at Jyllands-Posten onsdag kan fortælle, at en teknisk fejl har medført, at dagpengetallene ikke er blevet opdateret siden november. I løbet af de seks måneder er adskillige danskere ifølge Verner Sand Kirk faldet ud af dagpengesystemet, og dermed tegner de tal, der bruges, et alt for rosenrødt billede af situationen.

»Vi diskuterer på et forkert grundlag. Der er hele tiden rigtig mange, der falder ud. Det er derfor, at tallet for november er alt for lavt,« siger han. Verner Sand Kirk fastslår, at andelen af personer, der hverken får løn eller overførselsindkomst, efter de har mistet retten til dagpenge, med stor sandsynlighed er vokset siden november, hvor 9,3 procent var i den kategori.

»Når vi i partiduellen den anden dag kunne høre, at stor set alle er blevet reddet af de midlertidige ydelser, så er det forkert. Fordi der er et stigende antal, der også mister de midlertidige arbejdsmarkedsydelser,« siger han med henvisning til søndagens debat mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen (V) på TV 2. Verner Sand Kirk ærgrer sig over, at debatten foregår på et uoplyst grundlag.

»At tallet er forkert, gør hverken fra eller til for de mennesker, der ingenting har at leve af. Men det er med til at give en debat, der bliver mere rosenrød, end den fortjener. Det er ærgerligt,« siger han.

Medie
Berlingske Nyhedsbureau m.fl.