Efterløn

Antallet af efterlønnere bliver langt lavere end regeringen påstår

En ny prognose fra AK-Samvirke viser, at der ikke vil være 120.000 men snarere helt ned i mod 70.000 efterlønnere når man fremskriver antallet frem mod 2030. Det er 50.000 færre end hvad regeringen påstår, og ordningen bliver dermed langt billigere, end regeringen hidtil har sagt.

I den verserende efterlønsdebat har der været en del bud på, hvilke økonomiske konsekvenser en afskaffelse af efterlønnen vil få. I de fleste bud er der dog ikke taget højde for, at brugen af efterløn faktisk har været faldende de seneste år.

Derfor er bl.a. den prognose Finansministeriet senest har fremlagt stærkt overdreven. De antager, at der i 2030 vil være ca. 120.000 på efterløn. Tages der højde for de seneste års faktuelle viden om udviklingen i brugen af efterløn, vil tallet mere sandsynligt blive under 78.000.
 
AK-Samvirkes prognose er endog meget forsigtig. Det reelle tal kan derfor vise sig at være endnu lavere:
 
”Tallet vil sandsynligvis være endnu lavere. Sandsynligvis helt nede omkring 70.000, hvis vi inddrager flere forhold i beregningerne. Det er 50.000 færre end de tal regeringen har brugt, ” siger Verner Sand Kirk, direktør i AK-Samvirke i en kommentar til prognosen.
 

Omtalt i landsdækkende dagblade og elektroniske medier fredag d. 14. januar 2011