Nytårshilsen

DAK: 3000 dages ventetid må være nok

Den 8. januar er det præcis 3000 dage – eller mere end otte år – siden politikerne lovede en gennemskrivning af loven om arbejdsløshedsforsikring. ’Det må være nok’, siger Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser, der i en nytårshilsen til politikerne opfordrer til, at man kommer i gang med forenklingsarbejdet her i 2024

Nytårshilsen 2024

Den 22. oktober 2015 indgik den daværende Venstre-regering aftalen om et tryggere dagpengesystem sammen med Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Her blev aftalepartierne blandt andet enige om at give mulighed for fleksibel genoptjening af op til et års ekstra dagpengeret. Derudover handlede aftalen fx også om karensdage og G-dage. 

Det vil sige, at borgerne nu har ventet i mere end otte år på, at reglerne på området skal blive mere enkle og gennemsigtige. ​​​​​
Eva Obdrup

Og nok så vigtigt blev politikerne med aftalen enige om, ”at der skal ske en gennemskrivning af Lov om arbejdsløshedsforsikring mv, da loven er meget omfattende og kan være vanskelig at forstå og administrere. Formålet er, at reglerne fremstår mere enkle og gennemsigtige for borgerne.”

Med andre ord er det den 8. januar 2024 præcis 3000 dage siden, politikerne lovede en forenkling og gennemskrivning af den meget omfattende lov på dagpengeområdet. 

”Det vil sige, at borgerne nu har ventet i mere end otte år på, at reglerne på området skal blive mere enkle og gennemsigtige. Det må være nok,” siger Eva Obdrup, formand for Danske A-kasser.

Her er den lille nytårshilsen, som politikere og andre venner af huset, modtager fra Danske A-kasser mandag den 8. januar 2024

Fuld af forståelse, men …

Hun henviser til, at det for nylig fremgik af netmediet Altinget, hvorfor dagene og årene går og ventetiden på forenklingen bliver længere og længere. 

For i et interview, om hvordan arbejdsmiljøet i Beskæftigelsesministeriet er blevet forbedret og arbejdspresset formindsket over de seneste år, fortæller departementschef Søren Kryhlmand, at de i ministeriets departement har lavet en øvelse med at finde frem til opgaver, der kunne optimeres eller skæres helt væk. 

Så jeg synes egentlig, at de ledige har taget deres tørn – og lidt til – i forhold til at hjælpe på trivslen i Beskæftigelsesministeriet
Eva Obdrup

På spørgsmålet om konkrete eksempler på dette, siger han blandt andet: ”Efter corona udskød vi desuden en række opgaver, blandt andet gennemskrivning af dagpengeloven for at frigøre ressourcer”.

Til det siger Eva Obdrup, at hun naturligvis er fuld af forståelse over for, at ministeriets medarbejdere – lige som alle andre – skal sikres et godt arbejdsmiljø uden stress og for mange opgaver. Men hun minder også om, at coronapandemien brød ud 4,5 år efter politikerne lovede, at der skulle laves en gennemskrivning af loven.

”Så jeg synes egentlig, at de ledige har taget deres tørn – og lidt til -i forhold til at hjælpe på trivslen i Beskæftigelsesministeriet. Det er også derfor, at vi i år i vores nytårshilsen til politikerne ønsker os, at 2024 må blive gennemskrivningens år”.